Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (27 st)

Beskrivning

Svensk barn- och vuxenskådespelare (film- och tv-roller 1934-1978). Född Nils Bertil Hallberg i Klara församling, Stockholm. -Nils Hallberg växte upp på Söder i Stockholm och gjorde ett omedelbart genombrott som barnskådespelare när han kom att spela huvudrollen i Anderssonskans Kalle (1934), en roll som han enligt egen utsago lyckades övertala regissören Sigurd Wallén att få. Detta var i konkurrens med en annan jämnårig som också skulle bli en känd skådespelare, Sven-Eric Carlsson, senare Gamble. Samtidigt började han också uppträda på scen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk barn- och vuxenskådespelare (film- och tv-roller 1934-1978). Född Nils Bertil Hallberg i Klara församling, Stockholm.

-

Nils Hallberg växte upp på Söder i Stockholm och gjorde ett omedelbart genombrott som barnskådespelare när han kom att spela huvudrollen i Anderssonskans Kalle (1934), en roll som han enligt egen utsago lyckades övertala regissören Sigurd Wallén att få. Detta var i konkurrens med en annan jämnårig som också skulle bli en känd skådespelare, Sven-Eric Carlsson, senare Gamble. Samtidigt började han också uppträda på scen hos Ragnar Klange på Folkets Hus. Han tog senare privatlektioner för Gabriel Alw.

Inför premiären av Anderssonskans Kalle skrev Dagens Nyheter att den unge Hallberg visat sig vara en mycket filmbegåvad ung man och förutspådde att han skulle komma att få göra åtskilligt mera inom den svenska filmen. Det sistnämnda skulle visa sig vara utomordentligt sant och han hann med över hundra filmroller innan han slutade på 1970-talet, trött på den porrvåg som då drog in i svensk film.

Flera av hans sista film- och TV-roller kom i samarbete med en annan Södergrabb, Jan Halldoff. Hallberg gjorde här några bättre karaktärsstudier som i Firmafesten (1972), Det sista äventyret (1974) och TV-serien Harry H (1978). Efter detta kom han i huvudsak att ägna sig åt att vara fri teaterproducent som i samarbete med Riksteatern turnerade runt i Sverige ända in på 1990-talet.

En hel del av Hallbergs främsta insatser på film kom hos Arne Mattsson och det är i ett par av dennes filmer han säger sig ha gjort sina bästa roller, t.ex som Gusten i Hemsöborna (1955) och Tom i Kärlekens bröd (1953). Annars är det genom Mattssons Hillman-filmer från Damen i svart (1958) och framåt som Hallberg blivit mest känd för. Rollen som John Hillmans ständige och vimsige följeslagare Freddy spelades med ett komiskt allvar och nollställt ansikte som ofta var något av hans signum.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-02

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?