Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1934-1979). Född Birgit Elisabeth Rosengren i Maria Magdalena församling, Stockholm. Död i Stockholm. Syster till operettsångerskan Margit Rosengren. Mor till skådespelaren Leif Ahrle och kostymskaparen Carina Ahrle. Gifte sig 1940 med skådespelaren Elof...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1934-1979). Född Birgit Elisabeth Rosengren i Maria Magdalena församling, Stockholm. Död i Stockholm. Syster till operettsångerskan Margit Rosengren. Mor till skådespelaren Leif Ahrle och kostymskaparen Carina Ahrle. Gifte sig 1940 med skådespelaren Elof Ahrle.

-                                                           

Birgit Rosengren var grosshandlardotter och uppväxt på Söder i Stockholm. Det fanns visst påbrå inom familjen vad gäller sång. Modern hade uppträtt på Svenska Teatern som sångerska och storasyster Margit var på god väg att bli operettstjärna, vilket gjorde att även Birgit ville bli något inom teatern.

Hon spelade en del teater i skolan och gjorde vid tolv års ålder en diktuppläsning i radion. På gymnasiet medverkade hon i en uppsättning av "Gamla Heidelberg". Efter skolan arbetade hon som telefonist och tog samtidigt privatlektioner för Gabriel Alw. 1931-1933 genomgick hon Dramatens elevskola och scendebuterade på Skansens friluftsteater i "Hans Nåds testamente".

Efter elevskolan följde en tid vid Blanche, Vasateatern och Komediteatern samtidigt som hon vidareutbildade sig med sånglektioner. 1934 fick hon ett stort genombrott i Flickorna från Gamla Sta'n (Schamyl Bauman). Hon blev något av svensk films idealflicka på 1930-talet och var jämte Birgit Tengroth och Ingrid Bergman en tidig ungdomsidol. Hennes charmiga och mjuka utstrålning kom väl till uttryck i bl.a. filmer som Kvinnorna kring Larsson (Schamyl Bauman, 1934), Larsson i andra giftet (Schamyl Bauman, 1935), Flickor på fabrik (Sölve Cederstrand, 1935), En sjöman går i land (Ragnar Arvedson, 1937), Kloka gubben (Sigurd Wallén, 1938) och Efterlyst (Schamyl Bauman, 1939). Hon turnerade även vid Riksteatern.

Vid mitten av 1940-talet drabbades hon av polio och var länge frånvarande från skådespelandet. 1957 gjorde hon något av en scencomeback på Alléteatern vilket följdes upp med några smärre filmroller och medverkan i TV-serier på 1960-talet. 16 år - bilder ur en ung mans liv (1960) och två av serieomgångarna om Petter (1963 och 1964) är exempel på det senare.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-02

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?