Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1934-1960, scendebut 1905). Född Arne Lorentz Lindblad i Göteborg, död på Höstsol i Täby. Gift med den finska skådespelerskan Edith Eklund.-Denne gigant i birollsfacket ligger i topp fem när det gäller flest svenska filmroller genom tiderna, 146 stycken. Arne Lindblad debuterade på scen 1905 och var bl.a. engagerad hos Axel Engdahl i Göteborg och därefter vid flera olika teatrar i Sverige och Finland. Lindblad filmdebuterade som "gäst på jubileet" i Kungliga Johansson (1934).Filmtidningen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1934-1960, scendebut 1905). Född Arne Lorentz Lindblad i Göteborg, död på Höstsol i Täby. Gift med den finska skådespelerskan Edith Eklund.

-

Denne gigant i birollsfacket ligger i topp fem när det gäller flest svenska filmroller genom tiderna, 146 stycken. Arne Lindblad debuterade på scen 1905 och var bl.a. engagerad hos Axel Engdahl i Göteborg och därefter vid flera olika teatrar i Sverige och Finland. Lindblad filmdebuterade som "gäst på jubileet" i Kungliga Johansson (1934).

Filmtidningen Filmjournalen skrev i en artikel 1937: "I filmen En sjöman går i land uppenbarar sig en bifigur, som nog kommer att bli flitigt anlitad i fortsättningen. Det är Arne Lindblad”. De fick rätt, har man sett svenska filmer från 1930-, 40- och 50-talen då har man med mycket stor sannolikhet sett Arne Lindblad.

Han medverkade under sin storhetstid i ungefär 10 filmer per år; 1943 var Arne Lindblad med i inte mindre än 12 filmer. En rubrikernas man blev han dock aldrig eftersom att han för det mesta gjorde halvstora eller små roller. Han fick ofta spela välklädda rollfigurer som i exempelvis Hotell Kåkbrinken (1946) där han spelade den eleganta skådespelaren Alexander Munkedal. Givetvis var han med i pilsnerfilmernas pilsnerfilm Pensionat Paradiset (1937), där han spelade en pensionatsgäst.

I flera roller fick han bryta på franska eller andra språk, hans röst och elegans lämpade sig väl för detta. Det gjorde han bl.a. i två Nils Poppe filmer Flyg Bom (1952) där han spelade Jean-Jacques Pampouche, impressario för nakenbalett i Monte Carlo och i Tappa inte sugen (1947), som André, klädexpert. I filmen Pappa sökes (1947) bröt han på ryska i sin roll som vapenköpare och en gång, i Flottans muntergökar (1955), spelade han "representanten för arablandet som skänker en staty".

En enda gång fick dock Arne Lindblad göra en huvudroll, i filmen Pettersson & Bendels nya affärer (1945) i vilken han spelade Josef Bendel och matchades mot de stora stjärnorna, Thor Modéen och John Botvid. Hans sista film var i Ingmar Bergmans Djävulens öga (1960) där han spelade en skräddarassistent.

Ralph Nilsson (2011)

Insatser

Roll

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Saknar du några uppgifter om filmen eller är det något på den här sidan som inte är korrekt? Isåfall vill vi jättegärna veta om det.
Skriv några rader till oss på redaktionen så tar vi en titt på det.

Vad gäller det?