Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (7 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Stockholm. Hon gjorde filmdebut som tonåring i Unga hjärtan (1934) och gick sedan vid teaterskola samt hade roll i en pjäs på Blancheteatern. Sedan dröjde det några år innan hon 1940-1943 utbildade sig vidare vid Dramatens elevskola och därefter har hon varit nationalscenen trogen. Examensåret hade hon sin första betydande filmroll som Frida von Rambow i Edvard Persson-filmen Livet på landet. Hon har gjort sig mest bemärkt genom en rad av starka kvinnoporträtt och har kallats "skolteaterdrottningen" och var bl.a....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Stockholm.

Hon gjorde filmdebut som tonåring i Unga hjärtan (1934) och gick sedan vid teaterskola samt hade roll i en pjäs på Blancheteatern. Sedan dröjde det några år innan hon 1940-1943 utbildade sig vidare vid Dramatens elevskola och därefter har hon varit nationalscenen trogen. Examensåret hade hon sin första betydande filmroll som Frida von Rambow i Edvard Persson-filmen Livet på landet. Hon har gjort sig mest bemärkt genom en rad av starka kvinnoporträtt och har kallats "skolteaterdrottningen" och var bl.a. drottningen i Alf Sjöbergs tidiga TV-uppsättning av Hamlet (1955) men har lika ofta spelat dylika mer vardagliga roller på scen som fru Loman i En handelsresandes död (1949).

På senare år har det blivit en del äldre, visa och något egensinniga kvinnor. En betydande filmroll i den kategorin var i Paradistorg (1977) och en mer omfattande som gammal vis farmor hade hon i långserien Storstad (1990-1991). På senare år var hon med i den uppmärksammade Idlaflickorna på Dramaten mot Sif Ruud (1993, TV-version 1996). Hon har erhållit ett flertal utmärkelser som Teaterförbundets De Wahl-stipendium 1957, samma förbunds Gösta Ekman-stipendium 1968, Dramatens O'Neill-stipendiium 1970, en Guldbagge 1977 för sin roll i Paradistorg, den kungliga medaljen Litteris et artibus 1983 samt Teaterförbundets guldmedalj 1996.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1977 Bästa skådespelerska Paradistorg

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?