Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1932). Född Karl Erik Ingemar Alberts i Örgryte, Göteborgs och Bohus län. Död i Maria Magdalena församling, Stockholm. Studier vid Handelsgymnasium och högskola. Foto för SF, Europa Film, Centrumateljéerna, Svensk Talfilm, Kinocentralen och Irefilm.-Efter handelsgymnasiet blev det filmintresset som tog överhanden för Karl-Erik Alberts och under 1930-talet var han B-foto på så skilda filmer som Molanders Intermezzo och Hildebrands Pensionat...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1932). Född Karl Erik Ingemar Alberts i Örgryte, Göteborgs och Bohus län. Död i Maria Magdalena församling, Stockholm. Studier vid Handelsgymnasium och högskola. Foto för SF, Europa Film, Centrumateljéerna, Svensk Talfilm, Kinocentralen och Irefilm.

-

Efter handelsgymnasiet blev det filmintresset som tog överhanden för Karl-Erik Alberts och under 1930-talet var han B-foto på så skilda filmer som Molanders Intermezzo och Hildebrands Pensionat Paradiset. Den variationen satte också sin prägel på hans fortsatta filmliv. Någon fast hemvist fick han aldrig. Han gick från bolag till bolag, från seriöst litterära satsningar till struntfilmer om Janne Vängman och Åsa-Nisse. Mellan 1935 och 1970 stod Alberts bakom kameran på hela 87 filmer och han hörde till dem som lättast klarade övergången till färgfilm i mitten av 1950-talet.

Någon egen stil fick han dock aldrig, men han var starkt påverkad av amerikansk "film noir”, där fotografen Lee Garmes var mästaren, och hans filmer var en stark inspiration. Alf Sjöbergs första och mycket bildmedvetna ljudfilm, Hem till Babylon, 1941 väckte uppmärksamhet just för sitt foto; ”Det är en briljant bildsymfoni för Sjöberg och hans kameraman Alberts spelar upp.” Även Olof Molanders Appassionata, 1944, uppmärksammades för samma kontrastrika svartvita foto. Med några andra regissörer blev det också ett antal märkesfilmer. För Rune Carlsten fotograferade han Doktor Glas, 1943, och Den allvarsamma leken, 1945. För Anders Henrikson signerade han Strindbergsfilmatiseringarna Giftas, 1955 och Ett dockhem, 1956, båda i färg. För den senare fick han Folket i Bilds pris som årets fotograf. Mest trofast var Göran Gentele som hade honom med på alla sina filmer, bl.a. Värmlänningarna 1957, och Fröken April. 1958.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1956 Ett dockhem (foto)

Insatser

Regi
Foto
B-foto

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?