Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör. Född Arne Folke Harald Bornebusch i Hjortsberga, Blekinge. Avled i Johannes församling, Stockholm. Medgrundare till Svenska Filmsamfundet 1933. Morfarsfar till skådespelaren Josephine Bornebusch.-Under 1930-talet sågs Arne Bornebusch som en lovande ung filmregissör med ett brett register och ett intresse för nordiska filmsamarbeten. Han kom till filmen via poesin och teatern. 1929 kom han ut med en diktsamling, "Asfaltsblänk och andra stänk". Efter ännu en bok med titeln "Det finns en hel del som kan kallas ruttet i stockholmsk teater" (1931),...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör. Född Arne Folke Harald Bornebusch i Hjortsberga, Blekinge. Avled i Johannes församling, Stockholm. Medgrundare till Svenska Filmsamfundet 1933. Morfarsfar till skådespelaren Josephine Bornebusch.

-

Under 1930-talet sågs Arne Bornebusch som en lovande ung filmregissör med ett brett register och ett intresse för nordiska filmsamarbeten. Han kom till filmen via poesin och teatern. 1929 kom han ut med en diktsamling, "Asfaltsblänk och andra stänk". Efter ännu en bok med titeln "Det finns en hel del som kan kallas ruttet i stockholmsk teater" (1931), började han skriva filmmanus och göra kortfilm. Hans första kortfilm hette Hur behandlar du din hund? (1933), med manus av filmkritikern Bengt Idestam-Almquist och med Kristina Söderbaum - sedermera filmstjärna i Nazityskland - i en av rollerna.

Året därpå långfilmsdebuterade Bornebusch med folklustspelet En skärgårdsflirt (1935). Han fortsatte att göra ett par komedier i samma stil men 1938 fick han chansen att göra ett historiskt drama, med en ansenlig budget och med den norska stjärnan Sonja Wigert. Filmen hette Eli Sjursdotter och var en kärlekshistoria i skuggan av karolinernas dödsmarsch på norska Tydalsfjället efter Karl XII:s död 1718. Inspelningen skedde på plats och var ett norsk-svenskt samarbete. Filmen fotograferades av Leni Riefenstahls chefsfotograf Hans Scheib. Scenerna med dödsmarschen spelades in på plats, med en tvättäkta orkan som bakgrund!

Melodramen Frestelse (1940), efter Bornebuschs originalmanus och med Sonja Wigert i huvudrollen, fick hygglig kritik. Nästa film, som spelades in i Norge och hette Mannen som alla ville mörda (1940), blev däremot ett stort bakslag för Bornebusch, och hans bror Erland som producerat den på det egna bolaget Centrumfilm. Efter det blev det inga fler långfilmer.

Bornebusch återvände till kortfilmsformatet. Allt som allt blev det 32 stycken, bl.a. ett par om statsminister Per Albin Hansson och flera beställningsfilmer för olika organisationer. Bornebusch medverkade också som speaker i ett trettiotal kortfilmer gjorda av andra regissörer. Serien "Harald Handfaste" - en svensk Robin Hood som Bornebusch skapat med tecknaren Bo Vilson, blev film 1946 med Kenne Fant i huvudrollen. Bornebusch stod för manus men regisserade gjorde Hampe Faustman.

Bornebuschs handbok i manusskrivandets konst från 1940, "Att skriva filmmanuskript", torde vara den första svenska boken i genren.

Mikaela Kindblom (2011)

Insatser

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Roll
Regiassistent
Övrig medarbetare
Speaker
Manuskript

Förlaga

Författare

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?