Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (6 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1935-1972). Född Wilhelm Ferdinand Casper Joachim Peters i Stockholm, död i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Han tänkte först bli präst och började läsa teologi och därefter litteraturhistoria vid högskolan men teaterintresset tog över och han fortsatte 1933-35 med teaterstudier för Julia Håkansson. Han började spela vid studentteatern kring mitten av 1930-talet och blev där upptäckt av Per-Axel Branner som gav honom en roll i sin film Ungdom av i dag (1935). Till hans utbildning hör även att under åren...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1935-1972). Född Wilhelm Ferdinand Casper Joachim Peters i Stockholm, död i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

Han tänkte först bli präst och började läsa teologi och därefter litteraturhistoria vid högskolan men teaterintresset tog över och han fortsatte 1933-35 med teaterstudier för Julia Håkansson. Han började spela vid studentteatern kring mitten av 1930-talet och blev där upptäckt av Per-Axel Branner som gav honom en roll i sin film Ungdom av i dag (1935). Till hans utbildning hör även att under åren 1936-1938 ha varit Per Lindbergs allt-i-allo som regiassistent, belysningsmästare och inspicient. Även Gösta Ekman blev under denna tid något av en läromästare. En av Willy Peters första och mer bemärkta scenroller kom 1937 i Martin du Gards ... därom tiger munnen på Blanche. 1939 blev Peters initiativtagare till och chef för Fältteatern. På 1940-talet var han hos Branner på Nya Teatern, där han, som det beskrevs vid denna tid, växte ut till de stora rollerna och han uppträdde bl.a. i Taggenrevyn samt var en av dem som fick ytterligare skolning inom Svenska Dramatikers studio (Dramatikerstudion).

Willy Peters började filma ganska tidigt och gjorde en lång rad filmroller, först som en del något veka och enfaldiga ynglingar såsom i Edvard Perssonfilmen Livet på landet (1943) eller, som det beskrevs i Folket i Bild, att han placerades ensidigt i äckel- och fjantroller. Med tiden blev det dock mer bestämda och lite auktoritativa figurer som spände över ett brett register med en del poliskommissarier, officerare och motsvarande. 1955 började han regissera vid radioteatern och blev en av dess flitigaste medarbetare. 1960 blev han produktionschef för TV-teatern och därefter kom han att fångas upp av tv:s administrativa apparat.

1943 erhöll han det nordiska Gösta Ekmanpriset. Han var gift med skådespelerskan Agneta Lagerfeldt och är far till barnskådespelaren och sedermera hallåmannen vid tv Christian Peters.

P O Qvist (2004)

Insatser

Producent
Produktionschef
Roll
Kommentarförfattare
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?