Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Alternativnamn
Foto
B-foto
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Erling Gunnar Emil Fischer i Ljungby. Död i Bromma, Stockholm. Anställd vid SF 1935-1970, därefter Sveriges Radio/Sveriges Television (TV2). Far till fotograferna Jens Fischer och Peter Fischer.-Gunnar Fischer är en av det svenska filmfotots aristokrater, mest berömd för de precisa och känsliga bilderna i nästan alla Ingmar Bergmanfilmer från slutet av 1940-talet till början av 1960-talet. Fischer tog några av filmhistoriens mest berömda bilder, som den av 78-åriga Victor Sjöström i gräset i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Erling Gunnar Emil Fischer i Ljungby. Död i Bromma, Stockholm. Anställd vid SF 1935-1970, därefter Sveriges Radio/Sveriges Television (TV2). Far till fotograferna Jens Fischer och Peter Fischer.

-

Gunnar Fischer är en av det svenska filmfotots aristokrater, mest berömd för de precisa och känsliga bilderna i nästan alla Ingmar Bergmanfilmer från slutet av 1940-talet till början av 1960-talet. Fischer tog några av filmhistoriens mest berömda bilder, som den av 78-åriga Victor Sjöström i gräset i Smultronstället (1957) , och dödsdansen på åsen i Det sjunde inseglet (1957).

Ändå började Fischer sin bana helt utan kunskaper om fotografi. Han hade gått på målarskola och var kock på en torpedbåt, då han 1935 fick tipset att söka fotografjobb hos SF. Han erkände att han aldrig tagit ett foto och fick jobbet för sin uppfriskande ärlighet.

Fischer hade turen att genast bli B-fotograf åt Julius Jaenzon, en av stumfilmstidens största. Jaenzon ville ha ett enkelt foto, utan onödigt utsmyckande ljuseffekter, och Fischer tog till sig den estetiken.

Ett möte med danske regissören Carl Th. Dreyer blev också betydelsefullt. Efter att inför ett samarbete ha tagit en titt på tidigare Fischerfilmer, yttrade Dreyer att där fanns en del bra, men också mycket som var "gröt och mjölk". Fischer lovade sig själv att aldrig mer göra så formlösa bilder.

Gunnar Fischers filmfoto har en klassisk elegans. Kontrollen över ljuset är suverän, till synes vunnen utan ansträngning. Det finns ett släktskap med film noir, särskilt påtagligt i Det sjunde inseglet. Säkerheten i Fischers foto gav där och i andra filmer Bergman möjlighet att ta ut svängarna, bilderna bidrog med realism när historierna blev fantastiska.

Fischers förmodligen mest berömda bild, dödsdansen på åsen, kom dock till med hjälp av turen. Efter att en filmdag var slut fick han och Bergman plötsligt se ett dramatiskt moln torna upp sig som till fotografering. Tekniker och ett par turister som fanns kvar på platsen fick kasta på sig kostymer och springa upp och agera.

Gunnar Fischers foto uppmärksammades utomlands, och på 1950-talet kom erbjudande om arbete i Hollywood. Fischer ville dock fortsätta samarbeta med Bergman och inte lämna sin arbetsgivare Svensk Filmindustri. De sista fem åren av sin karriär arbetade Fischer på SVT, där han bland annat fotograferade succén Raskens (Per Sjöstrand, 1976) och Jacques Tatis sista film, Parade (1974).

Fischers hustru Gull var syster till skådespelaren Åke Söderblom, och parets två söner Peter och Jens hamnade också de inom filmen, båda som filmfotografer. Peter och Jens är även huvudpersoner i de tre barnböcker Gunnar Fischer skrev och illustrerade, varav en gavs ut även i USA.

Mårten Blomkvist (2011)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2003 Hedersguldbagge
Ingmar Bergman-priset Stockholm 1993
Filmbana Stockholm 1991
Svenska Filmsamfundet Stockholm 1957 (hedersdiplom)
Stockholm 1955 (plakett)

Insatser

Regi
Manus
Foto
Roll
B-foto
Redigering, klippning
Förtexter

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?