Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (18 st)

Beskrivning

Dansk skådespelare och artist (film- och TV-roller 1929-1982). Född Ida Marguerite Steenberg Jensen Viby i Köpenhamn. Död i Köpenhamn.-Den danska skådespelaren Marguerite Viby hade filmstjärnestatus i sitt hemland och vann nästan samma anseende i Sverige genom en rad komedier under framförallt 1940-talet. Vibys svenska filmkarriär startade i och med att hennes danska succé Millie, Marie og mig (Emanuel Gregers, 1937) nyinspelades i en svenskspråkig version med titeln Milly, Maria och jag (Erik Malmberg, Emanuel Gregers, 1938)...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Dansk skådespelare och artist (film- och TV-roller 1929-1982). Född Ida Marguerite Steenberg Jensen Viby i Köpenhamn. Död i Köpenhamn.

-

Den danska skådespelaren Marguerite Viby hade filmstjärnestatus i sitt hemland och vann nästan samma anseende i Sverige genom en rad komedier under framförallt 1940-talet. Vibys svenska filmkarriär startade i och med att hennes danska succé Millie, Marie og mig (Emanuel Gregers, 1937) nyinspelades i en svenskspråkig version med titeln Milly, Maria och jag (Erik Malmberg, Emanuel Gregers, 1938) där Viby repriserade sin roll. Med hennes skojfriskt sprudlande humör i rollen som läkarstudenten som tar arbete både som nattklubbssångerska och hembiträde för att finansiera sina studier blev även den svenska versionen en framgång. Detta öppnade upp för en svensk scen- och filmkarriär som kom att löpa parallellt med hennes danska. Själva rollen i Milly, Maria och jag satte även tonen för Vibys fortsatta svenska filmmedverkan där gemensamt för merparten av hennes rollfigurer är att de utgörs av skönsjungande unga kvinnor som gärna använder förklädnader för att nå sina mål, oavsett om dessa rör kärlek eller karriär.

Flertalet av Vibys danska men även några av hennes svenska komedier, som till exempel den feministiskt intressanta Sussie (Arne Mattsson, 1945), gjordes i endast en språkversion, men förutom Milly, Maria och jag skulle hela fem av Vibys övriga filmer spelas in med henne i två versioner. På detta sätt blev de svenska filmerna Fröken Kyrkråtta (Schamyl Bauman, 1941), Fröken Vildkatt (Weyler Hildebrand, 1941) och Lyckan kommer (Hasse Ekman, 1942) nyinspelade på danska som Frøken Kirkemus (Alice O'Frederick, Lau Lauritzen Jr., 1941), Frøken Vildkat (Alice O'Frederick, Lau Lauritzen Jr., 1942) samt Lykken kommer (Emanuel Gregers, 1942), medan de danska filmerna Teatertosset (Alice O'Fredericks, 1944) och Jeg elsker en anden (Alice O'Frederick, Lau Lauritzen Jr., 1946) gjordes om till de svenska Dolly tar chansen (Gustaf Edgren, 1944) och Jag älskar dig, Karlsson! (John Zacharias, Lau Lauritzen Jr., 1947). I somliga av dessa fall, exempelvis Lykken kommer, skulle nyinspelningen komma att skilja sig rätt mycket från originalfilmen.

Vibys sista svenska film blev Arne Mattssons Litet bo (1956) där hon i en liten biroll som dansk lärarinna hamnar i en dansk-svensk språkförbistring med Folke Sundquists rollfigur. Just denna films språkproblematik blir en lite olycklig avslutning på Vibys svenska karriär som annars kännetecknats av en språklig acceptans där hennes ofta rätt påtagliga danska brytning inte verkar ha utgjort något hinder. Olyckligt är också att Vibys karriär idag främst ses som en dansk angelägenhet. Medan flertalet av hennes danska filmer genom åren tillgängliggjorts som DVD har i dagsläget endast tre av hennes svenska filmer gjort det. Men även om Marguerite Viby idag är okänd för de flesta svenskar så utgör hon likväl en återkommande del av många svenska TV-tittares julfirande genom att hon medverkar i det lilla klipp ur filmen Lilla helgonet (Weyler Hildebrand, 1944) som ingår i Per Åhlins Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975) vilken visas varje julafton och om vilken Karl-Bertils far i en eftertrycklig replik säger "...och du får inte se slutet på filmen!"

Magnus Rosborn (2017)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?