Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (75 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Svensk skådespelare och sångerska (filmroller från 1936). Född Ida Gabriella Stenberg i Tokyo, Japan. Död i Stockholm.-Gaby Stenberg var dotter till en svensk affärsman som var verksam i Japan. Efter den stora jordbävningen 1923 flyttade familjen hem till Sverige igen där hon blev satt i Rick Anderssons musikskola för att lära sig spela piano. Hon tog också sånglektioner för Andrejewa de Skilondz. Som ung började hon även få smärre filmroller med debut i Bombi Bitt och jag (Gösta Rodin, 1936) och senare som skolelev i Sigge Nilsson och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare och sångerska (filmroller från 1936). Född Ida Gabriella Stenberg i Tokyo, Japan. Död i Stockholm.

-

Gaby Stenberg var dotter till en svensk affärsman som var verksam i Japan. Efter den stora jordbävningen 1923 flyttade familjen hem till Sverige igen där hon blev satt i Rick Anderssons musikskola för att lära sig spela piano. Hon tog också sånglektioner för Andrejewa de Skilondz. Som ung började hon även få smärre filmroller med debut i Bombi Bitt och jag (Gösta Rodin, 1936) och senare som skolelev i Sigge Nilsson och jag (Sigurd Wallén, 1938).

Stenberg blev elev vid SF och studerade 1939-1942 vid Willy Koblancks teaterskola. Scendebuten ägde rum 1942 i "Blåjackor" på Oscars-teatern. Därefter vidtog en scen- och filmkarriär som först varade fram till 1962 med en mängd roller i operetter och revyer. 1944 medverkade hon vid Malmö stadsteaters invigning som Titania i "En midsommarnattsdröm". Hon skulle förbli vid denna scen med vissa avbrott under hela sin första karriär. Hon var då även engagerad vid Riksteatern. 1946-1949 var hon vid Det kongelige i Köpenhamn. Tillbaka i Malmö medverkade hon bl.a. i Ingmar Bergmans uppsättning av "Glada änkan" (1954).

På grund av giftermål drog hon sig 1962 helt tillbaka från skådespelande och gjorde comeback först 1985 i musikalen "La cage aux folles" på Malmö stadsteater. Därefter följde framträdanden i film och TV där hon främst kommit att bli känd för sin medverkan i Rederiet (1994-2002). I TV-serien spelade hon först Reidar Dahléns hustru Ellinor och efter att denna karaktär skrevs ut så återkom hon som hennes tvillingsyster Beatrice, en roll hon spelade till seriens slut.

Stenberg var från början främst en skön komedienne och även under hennes senare karriär framträdde hon som elegant och parant med en viss air av stolthet. 1947 fick hon Teaterförbundets De Wahl-stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-01

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?