Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (44 st)

Beskrivning

Norsk-svensk skådespelare (filmroller 1934-1960, scendebut 1934) och under andra världskriget spion. Född i Notodden. Död i L'Alfàs del Pi, Spanien.-Som barn sattes hon i dansskola, genomgick i sin ungdom handelsskoleutbildning och utbildade sig även till modelltecknare. Hon praktiserade i Paris, där hon även sysslade med annat vid sidan om såsom danssstudier. Hemma i Oslo vann hon första pris i en misstävling utlyst av en norsk veckotidning, där priset var en liten filmroll i Sangen om Rondane. Hon kom...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Norsk-svensk skådespelare (filmroller 1934-1960, scendebut 1934) och under andra världskriget spion. Född i Notodden. Död i L'Alfàs del Pi, Spanien.

-

Som barn sattes hon i dansskola, genomgick i sin ungdom handelsskoleutbildning och utbildade sig även till modelltecknare. Hon praktiserade i Paris, där hon även sysslade med annat vid sidan om såsom danssstudier. Hemma i Oslo vann hon första pris i en misstävling utlyst av en norsk veckotidning, där priset var en liten filmroll i Sangen om Rondane. Hon kom därefter in i teaterns värld, först 1933 vid Det Norske Teatret, sedan 1935-1938 vid Det Nye Teater och 1938 vid Nationalteatret. Samtidigt fick hon sina första filmroller, bl.a. i Fant (Tattarbruden) och Bra mennesker (Ungt blod).

I samband med den norsk-svenska samproduktionen Eli Sjursdotter (1938) kom hon i kontakt med Sverige och Schamyl Bauman engagerade henne för sin komedi Hennes lilla Majestät (1939) och melodramen I dag börjar livet (1939).  Efter dessa filmer var hon bosatt i Sverige under ett par decennier. Hon började spela teater med början 1941 i Kokottskolan som blev något av genombrott på scen i Sverige. Senare spelade hon vid skilda scener i hela Norden. Hennes sista svenska scenroll blev i Iguanans natt på Vasateatern 1962.

Hon fick bruk för sin merkantila utbildning när hon på 1950-talet tillsammans med en skådespelarkollega drev en bensinmack mitt i Stockholm när rollerna blivit allt färre. Hon var kanske främst en spirituell komedienne men också en känslig uttolkare av mer melodramatiska roller. På film gjorde hon här sin bästa insats som den dödssjuka aktrisen i Hasse Ekmans Ombyte av tåg (1943) och även som våldtäktsoffer i Fallet Ingegerd Bremssen (1942) samt som sömmerska i Räkna de lyckliga stunderna blott (1944). Hon lär också ha gjort en storartad Blanche DuBois i Linje Lusta på scen i Trondheim 1949.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?