Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (17 st)

Roll

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1935-1997). Född Ernst Henrik Schildt i Helsingfors, Finland. Gift 1940 med Margareta Morsing.Han var son till bokförläggaren Holger Schildt, bror till filmkritikern Jurgen Schildt samt far till skådespelaren och regissören Peter Schildt och skådespelaren Johan Schildt. Från början var det tänkt att han skulle gå den merkantila banan och utbildade sig 1933 vid Påhlmans handelsinstitut i Stockholm. Han arbetade därefter ett par år vid sin fars bokförlag. Sedan tog skådespelarintresset över och han började ta privatlektioner för Julia...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1935-1997). Född Ernst Henrik Schildt i Helsingfors, Finland. Gift 1940 med Margareta Morsing.

Han var son till bokförläggaren Holger Schildt, bror till filmkritikern Jurgen Schildt samt far till skådespelaren och regissören Peter Schildt och skådespelaren Johan Schildt. Från början var det tänkt att han skulle gå den merkantila banan och utbildade sig 1933 vid Påhlmans handelsinstitut i Stockholm. Han arbetade därefter ett par år vid sin fars bokförlag. Sedan tog skådespelarintresset över och han började ta privatlektioner för Julia Håkansson och Maria Schildknecht. 1937 fick han ett engagemang vid Göteborgs stadsteater och kort därefter vid Nya Teatern i Stockholm. Vid samma tid deltog han även vid turnéer med Riksteatern, både i egen regi och med Folke Walder. 1939 kom han in vid Dramatens elevskola och efter examen 1942 kom han att förbli vid denna teater fram till 1979.

Med sin mörka framtoning fick han ofta spela mer obehagliga karaktärer på film men mot slutet av sin karriär även vänliga, äldre karaktärer som t.ex. farfar i Ebba och Didrik (1990) som regisserades av hans son Peter. Många roller, som ofta var ganska små, faller inom kategorier som officerare, poliser osv. En större och tidig roll var som finsk karolin i Eli Sjursdotter (1938). Leif Zern framhöll i sitt korta minnesord att han alltid gjorde intryck med sin mörka uppsyn och osentimentala stil och att han var sig själv på ett dämpat och troget sätt.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?