Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1939-1994). Född Siv Gustava Eriksson i Oxelösund. Död i Onsala. -Siv Ericks far var frisörmästare och dessutom en flitig författare av amatörrevyer. Det var i en av hans lokalrevyer i Oxelösund som hon debuterade som blott åttaåring. När hon var sexton år började hon turnera med Martin Sterners och Folke Walders teatersällskap fram till 1938. Året efter kom hon till Vasateatern i Stockholm och förblev där till 1942. Efter ett längre uppehåll för barnledighet återkom hon till scenen på Scala 1951 och senare...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1939-1994). Född Siv Gustava Eriksson i Oxelösund. Död i Onsala.

-

Siv Ericks far var frisörmästare och dessutom en flitig författare av amatörrevyer. Det var i en av hans lokalrevyer i Oxelösund som hon debuterade som blott åttaåring. När hon var sexton år började hon turnera med Martin Sterners och Folke Walders teatersällskap fram till 1938. Året efter kom hon till Vasateatern i Stockholm och förblev där till 1942.

Efter ett längre uppehåll för barnledighet återkom hon till scenen på Scala 1951 och senare från 1953 till 1957 hos Kar de Mumma på Blanche i Stockholm. Under en längre tid, 1960-1972, var hon hos Gösta Bernhard på Liseberg i Göteborg och därefter åter på privatteatrar i Stockholm, mestadels Vasateatern.

Ericks förknippades mycket med sina revyframträdanden hos framför allt Kar de Mumma och Gösta Bernhard, där hon blev specialist på "fjompiga" överklassdamer framförda med sin karaktäristiska nasala och något forcerat höga röst. Man får emellertid inte glömma bort mer renodlade karaktärsroller i bl.a. TV-serien Hedebyborna (1978, 1980 och 1982).

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-02

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?