Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (35 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Helsingborg. Död i Virum, Danmark.-Elsie Albiin är en av de minst kända bland dem som sågs som stjärnskott i svensk film under 1940-talet. Men genom de filmroller som hon gjorde, främst för Hasse Ekman, kan vi få en uppfattning om vilken fin aktris hon var.I Excellensen (Hasse Ekman, 1944) spelar hon dotter till en framstående kulturpersonlighet - titelns excellens - som sätts i koncentrationsläger och torteras till döds när att han vägrar att samarbeta med den regimen. Hennes rollfigur är förlovad med av...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Helsingborg. Död i Virum, Danmark.

-

Elsie Albiin är en av de minst kända bland dem som sågs som stjärnskott i svensk film under 1940-talet. Men genom de filmroller som hon gjorde, främst för Hasse Ekman, kan vi få en uppfattning om vilken fin aktris hon var.

I Excellensen (Hasse Ekman, 1944) spelar hon dotter till en framstående kulturpersonlighet - titelns excellens - som sätts i koncentrationsläger och torteras till döds när att han vägrar att samarbeta med den regimen. Hennes rollfigur är förlovad med av en terrorregimens officerare och ser i början ned på sin fars vägran att samarbeta men genomgår en intressant utveckling när hon i slutet av filmen har bytt sida och tagit ställning mot sin fars bödlar. Filmen handlar naturligtvis om motstånd och civilkurage under nazismen och hade premiär i krigets slutskede. Men för säkerhets skull undvek Ekman alla igenkännbara namn och symboler.

I En dag skall gry (Hasse Ekman, 1944) spelar Albiin en ung läkare som vill göra en insats under beredskapstiden och bemöts av öppet förakt av en äldre läkare. Hennes hjältemod sätts dock på prov då hon blir kär i en patient, spelad av Edvin Adolphson, som visar sig vara en förrymd mördare. Den här filmen ingår liksom den tidigare nämnda i den grupp av svenska filmer som kallas beredskapsfilmer. Här handlar det om att våga sluta upp mot den gemensamma fienden, oavsett klass, kön eller personliga skäl.

Efter kriget spelade Albiin en av musikerna i den stråktrio där den arbetslöse musikern Sture, briljant spelad av Stig Järrel, som klär ut sig till kvinna och får jobb som cellisten Märta i Fram för lilla Märta eller På livets ödesvägar (Hasse Ekman, 1946. Det var 1940-talets mest framgångsrika komedi. Hon var också med i den första svenska långfilmen i färg, Klockorna i Gamla Stan (Ragnar Hyltén-Cavallius, 1946). Men tyvärr gick Albiin inte vidare till några större roller inom svensk film. Hon satsade istället på en internationell karriär och gjorde en rad roller i filmer i thriller-facket, bl.a. Intimate relations (Charles Frank, 1954), som gjordes i Storbritannien, och den Danmark-inspelade Smygande skräck (Hidden Fear, André De Toth, USA 1957). Albiin var mot slutet av sitt liv bosatt i Lyngby i Danmark.

Mikaela Kindblom (2012)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?