Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (14 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1937-1990). Född Harald Filip Börje Mellvig i Malmö, död i Oscars församling, Stockholm. Han var son till direktören för Svenska Morgonbladet Bernhard Mellvig och hade i början en tanke på att bli journalist eller motsvarande. Han studerade även måleri för Otte Sköld innan han beslöt sig för att bli skådespelare. Han studerade först privat för Sandro Malmqvist innan han antogs som elev vid Göteborgs Stadsteater och gjorde sedan sin debut på Oscars-teatern i Stockholm 1933. Därefter följde en rik och produktiv karriär på...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1937-1990). Född Harald Filip Börje Mellvig i Malmö, död i Oscars församling, Stockholm.

Han var son till direktören för Svenska Morgonbladet Bernhard Mellvig och hade i början en tanke på att bli journalist eller motsvarande. Han studerade även måleri för Otte Sköld innan han beslöt sig för att bli skådespelare. Han studerade först privat för Sandro Malmqvist innan han antogs som elev vid Göteborgs Stadsteater och gjorde sedan sin debut på Oscars-teatern i Stockholm 1933. Därefter följde en rik och produktiv karriär på Stockholmsscener som Nya Teatern, Blanche, Vasateatern och Boulevardteatern. Han var också konstnärlig ledare vid Svenska Dramatikers studio (Dramatikerstudion).

Under hela 1950-talet var han knuten till Riksteatern och densamma tillhöriga Svenska Teatern. Med tiden började han även regissera, först på olika scener i Stockholm, Malmö och Uppsala och sedan i radion, där han blev en av de flitigaste någonsin. På 1970-talet var han verksam på Dramaten. Han gjorde även en del uppsättningar för tv-teatern.

Med sin lite strama och bestämda stil och utstrålning var han oftast predestinerad att spela auktoritära figurer i borgerligheten som advokater, affärsmän osv. Med en lätt överdrift skrev Lars Edström i ett minnesord att om man ville ha en "hetlevrad direktör med hjärtat på rätta stället", kallade man på Börje Mellvig. Han hörde till den typ av aktörer som var oundgängliga för dessa typer av biroller. Mer sällan spelade han huvudrollen i någon film.

P O Qvist (2004)

Insatser

Regi
Manus
Roll
Regiassistent
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?