Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (58 st)

Alternativnamn
Roll
Speaker

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1940-1983). Född Ingrid Michaelsson i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Gift med skådespelaren Stig Järrel 1948-1960 och mor till programledaren och politikern Henrik S. Järrel.-Ingrid Backlin föddes i Stockholm men tillbringade uppväxten runtom i landet på grund av faderns jobb som överläkare, vilket innebar att han var stationerad på en rad olika orter, däribland Umeå, Västervik, Finspång och Stockholm.Hon studerade...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1940-1983). Född Ingrid Michaelsson i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Gift med skådespelaren Stig Järrel 1948-1960 och mor till programledaren och politikern Henrik S. Järrel.

-

Ingrid Backlin föddes i Stockholm men tillbringade uppväxten runtom i landet på grund av faderns jobb som överläkare, vilket innebar att han var stationerad på en rad olika orter, däribland Umeå, Västervik, Finspång och Stockholm.

Hon studerade först vid Bar-Lock-institutet samt Engelbrekts Barnavårds & Husmodersskola och fick därefter en tjänst på företaget Barnängens kontor. Vid sidan av arbetet utbildade hon sig under kvällstid vid Gösta Tersérus teaterskola och snart tog film- och teaterintresset överhanden. Hon fick sedermera kontrakt med bland annat Europafilm. Hon filmdebuterade 1940 med en statistroll som restauranggäst i Ivar Johanssons Snurriga familjen och efter det syntes hon i närmare tjugo andra filmer, bland annat i ett par Hasse Ekman-filmer, i allt större roller innan decenniets slut. Hon spelade ofta mot Stig Järrel, som hon dessutom var gift med och hade bärande roller i de båda filmer som denna skådespelare själv regisserade.

Efter det så trappades tempot ner en aning men fram till och med 1965 var hon fortsatt tämligen aktiv och medverkande bland annat i flertalet Husmors filmer. Därefter skiftade hon fokus och ägnade sig främst åt familjelivet även om hon då och då gjorde några mindre inhopp när tid och tillfälle gavs. Förutom filmrollerna var Backlin även engagerad vid en rad olika teatrar, bland annat Riksteatern, Parkteatern och Fredriksdalsteatern.

Martin Ohlsson (2020)

Insatser

Musikstycken

Dansare
Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?