Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (120 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare och regissör. Född Gunnel Ester Margareta Broström i Stockholm.-Gunnel Broström studerade i skolåldern dans för Lalla Cassel men var tvungen att avbryta detta och började arbeta på Telestyrelsen efter avslutad skolgång. Samtidigt tog hon teaterlektioner och 1941 kom hon in på Dramatens elevskola. Under elevtiden gjorde hon sin scendebut på Operan i Orfeus i underjorden 1942. Efter examen 1943 blev hon anställd vid Dramaten där fick hon sitt genombrott på scen i Sartres Stängda dörrar...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare och regissör. Född Gunnel Ester Margareta Broström i Stockholm.

-

Gunnel Broström studerade i skolåldern dans för Lalla Cassel men var tvungen att avbryta detta och började arbeta på Telestyrelsen efter avslutad skolgång. Samtidigt tog hon teaterlektioner och 1941 kom hon in på Dramatens elevskola.

Under elevtiden gjorde hon sin scendebut på Operan i Orfeus i underjorden 1942. Efter examen 1943 blev hon anställd vid Dramaten där fick hon sitt genombrott på scen i Sartres Stängda dörrar (1946). Under samma tid påbörjade hon en lyckosam filmkarriär.

1949 lämnade hon Dramaten och flyttade till USA varifrån hon dock återvände efter ett par år utan att ha gjort någon karriär där. Efter en säsong vid Helsingborgs stadsteater knöts hon hösten 1955 till Göteborgs stadsteater där hon förblev till 1958. Under perioden 1960-1967 var hon åter vid Dramaten.

Från 1958 har Broström i huvudsak haft TV-roller, där en av de större var som överstinnan Ekenstedt i serien Charlotte Löwensköld (1981, som först visades i förkortad bioversion 1979). Under den senare delen av karriären började hon regissera och har gjort en lång rad uppsättningar för TV.

Som skådespelare fick hon inledningvis i huvudsak spela relativt svaga kvinnor men efterhand blev de mer präglade av temperament och viljestyrka, friskhet och livsglädje. En av de första och mer uppmärksammade i den stilen var huvudrollen i Arne Mattssons Salka Valka (1954) efter Laxness roman.

1948 erhöll hon Teaterförbundets De Wahl-stipendium, 1959 Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium och 1964 Svenska Dagbladets Thaliapris. Hon var gift med publicisten Gustaf Olivecrona (1924-2005).

P O Qvist (2004). redigerad 2013-12-16

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?