Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (50 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1942-1987). Född Gustav Adolf Dahlström i Järvsö, Gävleborgs län, död i Haninge. Efter skolan började han arbeta på fabrik och fick på grund av ekonomiska orsaker uppge alla drömmar om att bli ingenjör. Han började uppträda i amatörsammanhang och 1929 debuterade han på Nalen tillsammans med Holger Höglund, som blev hans partner under flera decennier. De uppträdde som många andra revyartister i idrottsföreningssammanhang såsom Bellevue. På Borgarskolan sammanträffade de med paret Gösta Bernhard och Stig Bergendorff och därigenom...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1942-1987). Född Gustav Adolf Dahlström i Järvsö, Gävleborgs län, död i Haninge.

Efter skolan började han arbeta på fabrik och fick på grund av ekonomiska orsaker uppge alla drömmar om att bli ingenjör. Han började uppträda i amatörsammanhang och 1929 debuterade han på Nalen tillsammans med Holger Höglund, som blev hans partner under flera decennier. De uppträdde som många andra revyartister i idrottsföreningssammanhang såsom Bellevue. På Borgarskolan sammanträffade de med paret Gösta Bernhard och Stig Bergendorff och därigenom kom Dahlström att bli en av stöttepelarna i det som som skulle bli Casinogänget. Med detta fick den amerikanska crazykomedin några av sina främsta introduktörer.

Paret Gus och Holger kom också att bli ett par av militärfarsens främsta exponenter i den långa serien av filmer om 91:an Karlsson från 1946 och framåt, där Gus spelade den mer timide 91:an.

Hela Gus Dahlströms humor kännetecknas av denna diskreta framtoning, ett milt vansinne som mer tar sig uttryck i mimiken och den långsamma och eftertänksamma replikföringen. Denna sävlighet som ytligt sett kunde tolkas som bortkommenhet men som i sista hand står som segrare ligger inom en fundamentalt svensk komikertradition. Gus menade också att crazyn, som han inte ansåg skilde sig så mycket från det seriösa allvaret, innerst inne handlade om mänsklig litenhet. Vid sidan av skådespelandet gjorde sig Gus Dahlström med sitt sinne för teknik även bemärkt som uppfinnare.

P O Qvist (2004)

Insatser

Manus
Idé
Roll
Musikarrangör

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?