Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Regissör, skådespelare (filmroller från 1965). Född Staffan Gunnar Westerberg i Luleå. Som han själv beskrivit det var han under sin uppväxt ett ganska vekt och ängsligt barn som roade sig med att bygga små miniatyrteatrar där han spelade upp egna historier. Han började spela teater i gymnasiet, hamnade sedan i Stockholm där han 1954 spelade huvudrollen i Svanevit på Marsyas-Teatern och gick sedan 1956-59 vid Norrköping-Linköpings stadsteaters elevskola och var därefter ett år som skådespelare vid denna teater. Han spelade även dockteater vid skolorna...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Regissör, skådespelare (filmroller från 1965). Född Staffan Gunnar Westerberg i Luleå.

Som han själv beskrivit det var han under sin uppväxt ett ganska vekt och ängsligt barn som roade sig med att bygga små miniatyrteatrar där han spelade upp egna historier. Han började spela teater i gymnasiet, hamnade sedan i Stockholm där han 1954 spelade huvudrollen i Svanevit på Marsyas-Teatern och gick sedan 1956-59 vid Norrköping-Linköpings stadsteaters elevskola och var därefter ett år som skådespelare vid denna teater. Han spelade även dockteater vid skolorna och i en konstsalong i Norrköping. Under denna tid uppträdde han även med sina dockor i Paris på en litterär nattklubb.

1960 kom han till Riksteatern, där han turnerade runt med sin dockteater samt även som vanlig skådespelare. Han spelade också dockteater på Moderna museet och Marionetteatern. Därefter har han kommit att verka vid bl.a. tv som dockteaterspelare, manusförfattare och regissör, främst av barnpjäser som Spektakel. Hans egna och högst personliga skapelser, som ofta berör hans egen uppväxt i Luleå som t.ex. tv-serien Vägen hem (1988) har ibland väckt stor uppmärksamhet, inte minst Vilse i pannkakan (1975) som varit häftigt omdiskuterad och t.o.m. dragits fram av bl .a. moderata politiker som "skräckexempel" ("Värre än Stalin") på den tidens barnunderhållning.

Han var också ansvarig för 1983 års julkalender i tv Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus. Han har också haft en del mer ordinära spelroller bl.a. som en ganska bisarr rektorsfigur i ungdomsserien Eva & Adam (2000) samt i spelfilmen Eva & Adam. Fyra födelsedagar och ett fiasko (2001).

1963 erhöll han Riksteaterns stipendium och 1986 det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?