Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk regissör och skådespelare (filmroller 1941-1953). Född Klas Göran Herman Arvid Gentele i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Fil. kand. 1939, Dramatens elevskola 1941-1944, skådespelare Dramaten 1944-1946, regissör Dramaten 1946-1952, regissör Kungliga teatern från 1952, chef Kungliga teatern från 1963, chef för Metropolitan, New York 1971.-Föräldrarna kom från burgna släkter och modern hade tänkt sig en diplomatbana för Göran Gentele, men hon var musikintresserad och tog ofta med barnen på teater och opera och detta...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och skådespelare (filmroller 1941-1953). Född Klas Göran Herman Arvid Gentele i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Fil. kand. 1939, Dramatens elevskola 1941-1944, skådespelare Dramaten 1944-1946, regissör Dramaten 1946-1952, regissör Kungliga teatern från 1952, chef Kungliga teatern från 1963, chef för Metropolitan, New York 1971.

-

Föräldrarna kom från burgna släkter och modern hade tänkt sig en diplomatbana för Göran Gentele, men hon var musikintresserad och tog ofta med barnen på teater och opera och detta lockade mer. Efter några års studier i statsvetenskap och franska sökte han till Dramatens elevskola 1941 och kom in.

Hans håg låg dock mera till regin och efter några pjäser för ungdom fick han sitt regigenombrott med Staffan Tjernelds kriminalkomedi "Brott i sol" (1946). Den följdes av framgångsrika uppsättningar av Calderon, Dagerman, Sartre, Shaw m.fl., men filmen lockade också och 1944-1945 var han regiassistent åt Dramatenkollegan Rune Carlsten när denne spelade in Den allvarsamma leken och Svarta rosor, vilket ledde till att Lorens Marmstedt lät honom debutera med en filmatisering av Brott i sol (1947).

Sitt genombrott som filmregissör fick Gentele med komedin Leva på Hoppet, om sex förhoppningsfulla teaterelever som hyr en båt och spelar teater längs Göta Kanal. "Utan överdrift den friskaste fläkten i svensk film på många år"enligt en kritiker och 1951 fick filmen en Silverbjörn som bästa komedi vid Berlinfestivalen.

Samma år engagerades Gentele till Operan som förste regissör, där han snabbt förnyade repertoaren med nyskrivna verk av bl.a. Alban Berg, Menotti och inte minst Karl-Birger Blomdahl som tonsatt Martinssons "Aniara". Det kom att dröja sex år innan han fick tid att återvända till filmen, då med en ny version av F.A. Dahlgrens klassiska sångspel Värmlänningarna (1957).

Det blev kanske ingen filmklassiker, men en närmast fulländad version av ett nationalromantiskt sång- och musikspel, här i den svenskaste av tappningar som även speglade ett teater- och filmarv; det folkkära folklustspelet. Regin är medryckande, festlig och färgstark, folkloristisk och folkdansant.

Hans verkliga lyckokast kom dock året därpå med Fröken April (1958) ännu en komedi med teateranknytning, delvis inspelad på Operan. Den har behållit sin charm genom åren med Lena Söderblom i sitt livs roll, sekunderad av Gunnar Björnstrand och Jarl Kulle, vilkas sångtävlan i två öppna cabrioleter tillhör de klassiska scenerna i svensk komedi.

Uppföljaren, Sängkammartjuven (1959) blev även den en stor publik framgång, medan de två följande gjorde mindre väsen av sig. Hans sista film blev Miss and Mrs. Sweden (1969), en vass komedi över veckotidningsvärden, signerad Lars Forssell. Den passade Genteles humor, lekfullhet och ironi men håller inte som helhet. Den har dock lysande enskildheter, bl.a. spegeldörrsarrangemanget på redaktionen, och Jarl Kulle, Sven Lindberg och Gunn Wållgren är oemotståndliga i sin spelglädje.

1971 utsågs Gentele till chef för Metropolitan i New York, men redan året därpå omkom han och två döttrar i en bilolycka. Isaac Stern har om hans operauppsättningar sagt att "allt han gjorde var bara glädje". Det gäller även hans filmkomedier. De var gjorda med glädje och han gladde andra. Gott nog.

Bengt Forslund (2011)

Utmärkelser

Svenska Filmsamfundet Stockholm 1960 (hedersdiplom)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?