Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (16 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1942) och regissör. Född Bengt Bertil Blomgren i Kungsholms församling, Stockholm.-Det finns skådespelare vars namn alla känner igen, men som man har svårt att placera. Man minns deras ansikte, man vet att man har sett dem, men när och var? Det brukar betyda att de inte varit några riktiga "stjärnor", men att de förekommit så ofta att de ändå tillhör de bekanta - och att de förekommit så ofta beror som regel på att de varit oumbärliga som birollsinnehavare.Bengt Blomgren var en av dem. Svenskt...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1942) och regissör. Född Bengt Bertil Blomgren i Kungsholms församling, Stockholm.

-

Det finns skådespelare vars namn alla känner igen, men som man har svårt att placera. Man minns deras ansikte, man vet att man har sett dem, men när och var? Det brukar betyda att de inte varit några riktiga "stjärnor", men att de förekommit så ofta att de ändå tillhör de bekanta - och att de förekommit så ofta beror som regel på att de varit oumbärliga som birollsinnehavare.

Bengt Blomgren var en av dem. Svenskt skådespelarlexikon tar upp 98 film- och TV-roller 1942-1999 och Bengt hann med några roller till under 2000-talet - men alltid mindre biroller! Behövde man en vän, en granne, en kollega, en polis, en lärare så fanns Bengt alltid till hands. Med åren även förläggare, professor och överste. Men alltid sympatiska roller. Jag tror aldrig Bengt har spelat skurk i något enda sammanhang.

Till detta finns också en orsak. Bengt Blomgren såg bra ut men på ett alldagligt sett. Det fanns inga personliga drag som stod ut. Han hade stark integritet, men var älskvärd och ödmjuk och framhävde aldrig sig själv - dessutom var film inte det viktigaste i hans liv. Det som verkligen betydde något för honom, det var teatern och även om han inte heller där hade den "go" som kan behövas för att hamna i främsta ledet, så var han i över 30 år en av Riksteaterns mest anlitade och uppskattade regissörer.

I slutet av 1950-talet signerade han också fem filmer. Det började bra, även om det inte rörde sig om någon märkvärdighet som film betraktad. Povel Ramel och Yngve Gamlin bad honom samregissera deras första film, I rök och dans (1954) en munter parodi på den tidens bygdefilm. Yngve hade fullt upp som idéspruta och scenograf och Bengt skulle se till att det praktiskt fungerade. Det gjorde det styckevis och filmen blev en publik framgång. Det räckte för att Bengt skulle få fortsatt förtroende, men dessvärre i sämre sällskap. På heder och skoj (1956) fick inte ens Stockholmspremiär och Lundaspexet Krut och kärlek samma år var även den för regional. Här gav han dock sig själv en huvudroll.

1961 filmatiserade han Sigge Starks populära radioserie Hällebäcks gård och var därmed tillbaka på det genuina landsortsdramats bakgård. Till Stockholm kom den först som matinéprogram två år senare och jämfördes med Åsa-Nisse. Kanske just därför är denna film den enda av hans filmer som idag finns tillgänglig på DVD.

Bengt Blomgren kommer inte att gå till filmhistorien på grund av den filmen, men därför att han under 60 år var en av de trognaste arbetarna i den stora vingården.

Bengt Forslund (2013)

Insatser

Regi
Manus
Klippning
Roll
Speaker
Berättare

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?