Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1946-2000). Född Inga Stina Gill i Katarina församling, Stockholm. Hon började tidigt dansa balett men drogs sedan till teatern eftersom hon, som hon uttryckte det, saknade orden. Hon studerade vid Willy Koblancks teaterskola efter att förgäves försökt komma in vid Dramatens elevskola och kom därefter till Per-Axel Branners Nya Teatern. Hon medverkade även vid Svenska Dramatikers studio och 1943 medverkade hon som gatflicka i en av Ingmar Bergmans uppsättningar på Studentteatern 1943 i Fan ger att anbud. Därefter var hon i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1946-2000). Född Inga Stina Gill i Katarina församling, Stockholm.

Hon började tidigt dansa balett men drogs sedan till teatern eftersom hon, som hon uttryckte det, saknade orden. Hon studerade vid Willy Koblancks teaterskola efter att förgäves försökt komma in vid Dramatens elevskola och kom därefter till Per-Axel Branners Nya Teatern. Hon medverkade även vid Svenska Dramatikers studio och 1943 medverkade hon som gatflicka i en av Ingmar Bergmans uppsättningar på Studentteatern 1943 i Fan ger att anbud. Därefter var hon i huvudsak frilans med några kortare fasta engagemang vid Göteborgs stadsteater 1952-55 och Riksteatern.

På 1950-talet började hon spela revy med början 1955 i Povel Ramels revy Spectacle på Ideon. Senare spelade hon även hos Kar de Mumma. Med tiden blev det också mycket privatteater och hon blev en uppskattad underhållare i tv i program som Gäster med gester m.fl. På film slog hon igenom i filmerna om Lille Fridolf som dennes dotter med början i Lille Fridolf och jag (1956). Vid samma tid blev hon också uppmärksammad som den lättsinniga smedhustrun i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet (1957).

Man kan i mycket sammanfatta henne som rund, rar, rolig och folkkär och det är också den allmänna bilden av henne men hon kunde lika gärna uppträda i mer tragiska roller med samma säkerhet, som t.ex. Tolvskillingsoperan (1955) i Göteborg eller i Riksteaterns uppsättning av Cabaret, som var en av hennes favoritroller. Det visas även inte minst av en av hennes mest uppskattade roller som ostdiskbiträdet Edith i tv i långserien Varuhuset (1987-1989), en roll som innehöll en del tragik och som hon själv var mycket nöjd med.

Hon var först gift med skådespelaren Carl-Olof Alm och senare med skådespelaren Karl-Arne Holmsten och är mor till skådespelerskorna Annika Alm och My Holmsten.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?