Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (93 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1946-1990). Född Bengt Gunnar Eklund i Engelbrekts församling, Stockholm, död i Stockholms domkyrkoförsamling. Efter avslutad skolgång arbetade han till en början som tecknare och hade planer på att bli skulptör. Han studerade vid Konstfack innan han började spela teater vid Mäster Olofsgården i Gamla Stan och 1944 kom han in vid Dramatens elevskola. Efter elevtiden följde en period vid Dramaten från 1947 och därefter vid Vasateatern, Nya Teatern och en kort tid vid Upsala stadsteater 1952-53. Sitt scengenombrott fick han 1952 på Nya...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1946-1990). Född Bengt Gunnar Eklund i Engelbrekts församling, Stockholm, död i Stockholms domkyrkoförsamling.

Efter avslutad skolgång arbetade han till en början som tecknare och hade planer på att bli skulptör. Han studerade vid Konstfack innan han började spela teater vid Mäster Olofsgården i Gamla Stan och 1944 kom han in vid Dramatens elevskola. Efter elevtiden följde en period vid Dramaten från 1947 och därefter vid Vasateatern, Nya Teatern och en kort tid vid Upsala stadsteater 1952-53. Sitt scengenombrott fick han 1952 på Nya Teatern i Överstarnas kärlek men hade dock tidigare uppmärksammats genom sin filmroller i Ingmar Bergmans Hamnstad (1948) och dessförinnan som aggressiv statarpojke i När ängarna blommar (1946).

Det blev en hel del filmroller genom åren även om Filmboken vid mitten av 1950-talet menade att filmen inte gett samma möjlighet för honom att uttrycka sina ofta mustigt färgstarka och komiskt fantasirika rolltolkningar likt de han framfört på scenen. På film fick han ofta spela lite mer dystert inbundna karaktärer. Han var också mördaren i den på sin tid mycket omskrivna tv-serien Halsduken (1962). Långt senare blev han dock mest känd som Tjorvens pappa i tv-serien Vi på Saltkråkan (1964) och de efterföljande biofilmerna om Saltkråkan. Där framställde han en alltigenom trygg och jovialisk pappafigur. Han var också verksam som lärare i scenframställning vid Dramatens elevskola 1961-62.

1958 fick Svenska Dagbladets Thaliapris med motiveringen att han räknades som en av de säkraste och mest stimulerande aktörerna i sin generation. Han var gift med skådespelerskan Fylgia Zadig.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?