Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född och död i Stockholm. Även kallad Märta Torén.-Marta Toren växte upp i Stockholm och syntes i början av hennes karriär skymta förbi i de svenska filmerna Rid i natt! (Gustaf Molander, 1942) och Rospiggar (Schamyl Bauman, 1942). Hon upptäcktes under sitt första år på Dramatens elevskola 1946 av den amerikanska filmförfattaren Eddie Blum som erbjöd henne arbete i Hollywood. Toren flyttade till Californien och skrev sedan ett...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född och död i Stockholm. Även kallad Märta Torén.

-

Marta Toren växte upp i Stockholm och syntes i början av hennes karriär skymta förbi i de svenska filmerna Rid i natt! (Gustaf Molander, 1942) och Rospiggar (Schamyl Bauman, 1942). Hon upptäcktes under sitt första år på Dramatens elevskola 1946 av den amerikanska filmförfattaren Eddie Blum som erbjöd henne arbete i Hollywood. Toren flyttade till Californien och skrev sedan ett sjuårigt kontrakt med Universal Studios. Där gjorde hon sin mest kända roll som Lili Maubert i filmen De förrymdas legion (Robert Florey, 1948). Efter att Toren gjort en handfull filmer med Universal gick hon vidare till produktionsbolaget Columbia där hon bland annat spelade in Sirocco (Curtis Bernhardt, 1951) med Humphrey Bogart. I USA lanserades Toren som ett stjärnskott i media, som la ett stort fokus på hennes ögonfärg och dejtingliv. Huruvida hennes dejtingskandaler var iscensatta av produktionsbolaget för medial uppmärksamhet är oklart än idag. 1952 flyttade Toren till Italien och fortsatte göra filmer där, varav Den store Puccini (Carmine Gallone, 1953) och Casa Ricordi (Carmine Gallone, 1954) blev två av hennes mest populära insatser. 1957 flyttade hon tillbaka till Sverige för att återvända till sitt teaterursprung på Alléteatern i Stockholm. Dessvärre gick Toren bort efter en hjärnblödning samma år. 


Elsa Forsman (2021)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?