Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Regi
Roll

Beskrivning

Dansk regissör (filmer 1942-1951) och skådespelare (filmroller 1913-1960). Född Bodil Louise Jensen Ipsen i Köpenhamn. Död i Köpenhamn.-Bodil Ipsen var Danmarks ledande teaterprimadonna under första hälften av 1900-talet, berömd för sitt temperament, sin spontanitet och sin intensitet. Hon gjorde sin scendebut 1909 och filmdebuterade redan 1913. Som skådespelare hann hon med över 200 roller på teater, film och TV.Ipsen var en färgstark personlighet, både på scen och utanför, och många yngre skådespelare såg i henne en idol och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Dansk regissör (filmer 1942-1951) och skådespelare (filmroller 1913-1960). Född Bodil Louise Jensen Ipsen i Köpenhamn. Död i Köpenhamn.

-

Bodil Ipsen var Danmarks ledande teaterprimadonna under första hälften av 1900-talet, berömd för sitt temperament, sin spontanitet och sin intensitet. Hon gjorde sin scendebut 1909 och filmdebuterade redan 1913. Som skådespelare hann hon med över 200 roller på teater, film och TV.

Ipsen var en färgstark personlighet, både på scen och utanför, och många yngre skådespelare såg i henne en idol och förebild. En av dem var Ingrid Bergman, som kan ha sett Ipsen i Stockholm då hon gästspelade på Konserthusteatern 1931 och på Dramaten 1935. Det var också under 1930-talet som Ipsen gjorde sina främsta filmroller.

Mellan åren 1942 och 1951 regisserade Ipsen tio filmer, huvudsakligen i sitt hemland. Som filmregissör var hon road av att tänja på genregränserna och av filmens möjligheter att spegla mänsklig svaghet och längtan. Urspårad (1942) handlar om en kvinna som tappar minnet och går vilse i Köpenhamns sjaskigaste kvarter. Huvudrollen gjordes av den judiska skådespelaren Ilona Wieselmann. Filmen hyllas idag som en utmärkt film noir.

I Den röda jorden (1945) skildrar hon den danska motståndsrörelsen som hon hade upplevt på nära håll. Hennes man journalisten Ejnar Black var motståndsman och tvingades fly till Sverige.

Som filmregissör var Ipsen främst intresserad av personregi. Det tekniska arbetet överlät hon åt andra, som medregissören Lau Lauritzen jr. och fotografen Valdemar Christensen. Ipsen var känd för att locka fram det oväntade ur sina skådespelare och hon kunde även driva på dem mycket hårt. Till exempel Ib Schönberg som var främst känd som komiker, spelade den krävande huvudrollen som nedbruten alkoholist i Café Paradis (1950),. I tre av sina filmer använde Ipsen även den svenska skådespelaren Gull Maj Norin som blev stor filmstjärna i Danmark och bland annat gjorde succé i Ipsens thriller Mordets melodi (1944).

1946 regisserade Ipsen en film i Sverige. Filmen hette Bröllopsnatten och var en kärlekskomedi efter en brittisk pjäsförlaga med Sickan Carlsson, Inga Landgré och den danska stjärnan Max Hansen i huvudrollerna. Filmen spelades in i Europa Films studio i Sundbyberg och blev ingen framgång. Den visades inte på bio i Danmark.

Det har sagts om Bodil Ipsen att hon på scenen var den stora tragediennen, medan hon i filmens värld var "äkta folklig". Det danska filmpriset Bodil är döpt efter henne - och skådespelarkollegan Bodil Kjer.

Mikaela Kindblom (2013)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?