Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller 1947-1986). Född Martin Vilhelm Ljung i Luleå, Norrbotten. Död i Stockholm.-Martin Ljung gick först i sin fars fotstpår som smedhalva vid SJ:s verkstäder i Luleå och sedan vid Tomteboda i Stockholm. Enligt Myggan Ericson hade Ernst Rolf redan 1932 sett honom vid ett amatöruppträdande i Luleå och bjudit ner honom till huvudstaden för medverkan i uppsättningen av "Värdshuset Vita hästen". När Ljung flera år senare återkom till Stockholm tog han kvällskurser hos Ivar Kåge och spelade teater på...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller 1947-1986). Född Martin Vilhelm Ljung i Luleå, Norrbotten. Död i Stockholm.

-

Martin Ljung gick först i sin fars fotstpår som smedhalva vid SJ:s verkstäder i Luleå och sedan vid Tomteboda i Stockholm. Enligt Myggan Ericson hade Ernst Rolf redan 1932 sett honom vid ett amatöruppträdande i Luleå och bjudit ner honom till huvudstaden för medverkan i uppsättningen av "Värdshuset Vita hästen".

När Ljung flera år senare återkom till Stockholm tog han kvällskurser hos Ivar Kåge och spelade teater på fritiden samt debuterade i kortfilmen Under Stockholms broar. Han sökte också upp Povel Ramel och erbjöd sina tjänster. Ryktet säger att han vid det tillfället imiterade en orgel och fick på så sätt engagemang i Ramels revyer. 1952 slog han igenom på stort med monologen Viking, den kraftlöse tyngdlyftaren, i Knäppupprevyn "Akta huvet". Därpå följde en rad succéartade framträdanden i de följande revyerna, vilka även gjordes i TV-versioner, såsom "Funny Boy" (1961) med det kända numret om Fingal Olsson, "Semestersångarna" (1962), "Dax igen" (1963) och "Sommarentusiasterna" (1969). Ljung blev även huvudfiguren i Hasse Ekmans underhållningsserie Hr M. Ljung, Vallhallavägen 117, 2 tr. ö.g (1964). Bland hans filmroller märks främst hans bärande roll eller snarare roller i den klassiska filmparodin I rök och dans (Yngve Gamlin och Bengt Blomgren, 1954), busscharterarrangören som råkar ut för alla förtretligheter i Far till sol och vår (Lars-Eric Kjellgren, 1957), huvudrollen i Den store amatören (Hasse Ekman, 1958) och som en av bröderna i Äppelkriget (Tage Danielsson, 1971). Han hade en förmåga att använda sitt gravallvar till komiska fullträffar vilket utnyttjades i flera av dessa filmer. 2001 fick han Fridolf Rhudinsällskapets pris som årets Fridolf.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-01

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?