Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Dansk fotograf och regissör (filmer 1943-1971). Född i Köpenhamn. Död i Gentofte.-Den i övrigt triviala komedin Vår Herre tar semester från 1947 i regi av Peter Winner står som något av en milstolpe i den svenska filmfotokonstens historia. Anledningen till detta beror inte på att fotot i filmen skulle vara något utöver det vanliga. Däremot utgör filmen det första kända fallet där en kvinna stod som fotograf till en svensk långfilm. Den som tog detta historiska steg in i en traditionellt mansdominerad yrkeskår var danska Annelise...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Dansk fotograf och regissör (filmer 1943-1971). Född i Köpenhamn. Död i Gentofte.

-

Den i övrigt triviala komedin Vår Herre tar semester från 1947 i regi av Peter Winner står som något av en milstolpe i den svenska filmfotokonstens historia. Anledningen till detta beror inte på att fotot i filmen skulle vara något utöver det vanliga. Däremot utgör filmen det första kända fallet där en kvinna stod som fotograf till en svensk långfilm. Den som tog detta historiska steg in i en traditionellt mansdominerad yrkeskår var danska Annelise Reenberg som redan vid tiden för Vår Herre tar semester var en etablerad filmfotograf i hemlandet med flera filmer på sin meritlista.

Annelise Reenberg startade sin filmkarriär som fotoassistent 1943 på det nystartade produktionsbolaget Saga Studio. Redan 1945 står hon som ensam fotograf till Grete Frisches och Poul Bangs långfilm En ny dag gryer. Bland hennes övriga insatser under åren innan sitt svenska gästspel märks även en rad korta dokumentärfilmer.

Anmärkningsvärt är att samma år som Reenberg blev Sveriges första kvinnliga långfilmsfotograf skulle hennes landsmaninna Bodil Ipsen bli den första kvinna som efter ljudfilmens genombrott ensam stod för regin till en svensk långfilm, nämligen komedin Bröllopsnatten. Precis som för Ipsen blev Reenbergs insats inom den svenska filmindustrin endast en engångsföreteelse. Efter arbetet med Vår Herre tar semester återvände hon till Danmark där hon kom att övergå till att även regissera film, först som Asbjørn Andersens medregissör till det mästerliga triangeldramat 24 timmar (Fireogtyve timer, 1951) och senare som långfilmsregissör på egen hand.

Bland några av Annelise Reenbergs andra filmer som regissör kan den danska julfilmsklassikern Fra den gamle købmandsgård (1951, medregi: John Olsen) nämnas såväl som komedin Spöket fixar allt (Baronessen fra benzintanken, 1960) med en ung Ghita Nørby i huvudrollen. Mot slutet av sin karriär regisserade Reenberg en serie på fyra filmer efter John Habbertons amerikanska förlaga "Helen's Babies" (som även blivit långfilm i USA 1924 med Clara Bow i rollistan) vilken inleddes med Vår fantastiska dadda (Min søsters børn, 1966).

Magnus Rosborn (2016)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?