Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (4 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1944-1969). Född Lars-Åke Rupert Ekborg i Uppsala. -I sin ungdom arbetade han som kontorist vid ASEA i Västerås och sysslade med amatörteaterverksamhet. Tillsammans med några likasinnade, bl.a. Olof Thunberg, bildade han föreningen Scenklubben. 1945 deltog han i Filmjournalens talangtävling Teaterluft. När han spelade i Västerås blev han upptäckt av Calle Flygare och lockades till Stockholm 1946 där han började vid dennes teaterskola och samtidigt fick han ett första engagemang vid Vanadisteatern. Efter ett första misslyckat...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1944-1969). Född Lars-Åke Rupert Ekborg i Uppsala.

-

I sin ungdom arbetade han som kontorist vid ASEA i Västerås och sysslade med amatörteaterverksamhet. Tillsammans med några likasinnade, bl.a. Olof Thunberg, bildade han föreningen Scenklubben. 1945 deltog han i Filmjournalens talangtävling Teaterluft. När han spelade i Västerås blev han upptäckt av Calle Flygare och lockades till Stockholm 1946 där han började vid dennes teaterskola och samtidigt fick han ett första engagemang vid Vanadisteatern. Efter ett första misslyckat försök att komma in vid Dramatens elevskola kom han in där 1948 och slutåret 1951 gjorde han ett uppmärksammat inhopp i Anouilhs Dans under stjärnorna. Han blev engagerad vid Dramaten 1951-1953 samtidigt som han fick några stora filmroller, främst i Sommaren med Monika (1953) som innebar ett stort genombrott för honom. Han kom närmast att betraktas som en drömpojke även om han fick en del mer osympatiska roller som t.ex. ung, desperat gangster i Danssalongen (1955).

Under främst 1950-talet kom dock mer veka och timida karaktärer att dominera bland hans filmroller såsom sockenpojken Gerald med sitt sociala mindervärdeskomplex i Vingslag i natten (1953), värnpliktig med samvetsnöd i den pacifistiska Våld (1955) eller som Fridolfs blyge svärson i filmerna om Lille Fridolf i slutet av detta decennium.

Så småningom kom han att orientera sig bort från nationalscenen, först vid Nya Teatern 1954 och senare blev han uppmärksammad på revyscenen hos bl.a. Kar de Mumma på Folkan. Han samarbetade även med Povel Ramel i dennes Knäppupprevyer och senare HasseåTage. Han blev mycket populär som tv-komiker i program som Estrad (1968) och Partaj (1969). Hans storhet som revyskådespelare bottnade inte minst i att han tog genren på största allvar och han menade att den var en koncentrationens konst där det gäller att på några minuter bygga upp en karaktär. Han var även mycket flitigt anlitad som uppläsare i radio.

Lars Ekborg var ganska lågmäld men intensiv som skådespelare med ett stort allvar även i mer komiska sammanhang. Det fanns ofta en mycket svart, nästan misantropisk, botten i hans komiska nummer. 1955 erhöll han det nordiska Gösta Ekman-priset. Han är far till skådespelarna Anders och Dan Ekborg.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Övrig medarbetare
Speaker

Musikstycken

Grupper

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?