Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör. Född Per Eskil Gunnvall i Göteborg. Död i Sofia församling, Stockholm.-Per Gunvall började som manusförfattare och kortfilmsregissör. Hans tredje kortfilm Hu! (1947) är inget för folk med höjdskräck (inklusive undertecknad). I den skildras män som jobbar på hög höjd, högst upp i Eiffeltornet, dito på de jättelika kranarna i Göteborgs hamn och på toppen av Stadshuset i Stockholm - överallt utan säkerhetslinor. Kortfilm, beställningsfilm och reklamfilm blev det som Gunvall huvudsakligen kom att ägna sig åt. Han gjorde...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör. Född Per Eskil Gunnvall i Göteborg. Död i Sofia församling, Stockholm.

-

Per Gunvall började som manusförfattare och kortfilmsregissör. Hans tredje kortfilm Hu! (1947) är inget för folk med höjdskräck (inklusive undertecknad). I den skildras män som jobbar på hög höjd, högst upp i Eiffeltornet, dito på de jättelika kranarna i Göteborgs hamn och på toppen av Stadshuset i Stockholm - överallt utan säkerhetslinor. Kortfilm, beställningsfilm och reklamfilm blev det som Gunvall huvudsakligen kom att ägna sig åt. Han gjorde två valfilmer för socialdemokraterna, Skattefria Andersson (1954) - på sitt sätt fortfarande rätt aktuell - om en man som försöker leva utan att betala skatt och “stå på egna ben”, vilket visar sig synnerligen besvärligt. Ett likartat tema kom igen i Pettersson i Annorlunda (1956). Gunvall gjorde en rad filmer med sportmotiv, främst om boxning. Slag för slag (1958) handlar om matchen Ingemar Johansson - Eddie Machen (Ingo vann på knockout i första ronder), Mästarnas match (1959) skildrade Ingemars VM-seger över Floyd Patterson och Ringside (1960) visade när Floyd tog tillbaka titeln.

Gunvall regisserade fem långfilmer, med mindre lyckat resultat. Debuten med Kärlek, solsken och sång (1948) handlar om två fotografers odyssé till olika badorter på jakt efter en fotomodell för en baddräktskampanj; en jönsig historia med mycket halvnakna kvinnor. Sjösalavår (1949) knyter utifrån olika Taube-låtar ihop en minst sagt skruvad handling. Pippi Långstrump (1949) - den första Pippifilmen - med en 25-årig (!) Viveca Serlachius i huvudrollen saknar originalets charm, hennes hyss blir mer plumpa än roliga. Astrid Lindgren var mycket missnöjd. Thrillern Flygplan saknas (1965) - efter manus av Per Wahlöö och Arvid Rundberg - är seg som tuggummi och lever bara (hjälpligt) i den närmast dokumentära räddningen ute på havet. Lille Fridolf blir morfar (1957) fick tummen ned av kritiken och jämfördes med Åsa-Nisse. Gunvall var också anlitad som regissör till Ung och kär (1950) men fick sparken och ersattes av Åke Ohberg. Hans bidrag till svensk filmkonst är ringa.

Gunder Andersson (2012)

-

Kortfilmen Hu! kan ses på filmarkivet.se

Insatser

Regi
Manus
Producent
Redigering
Texter
Kommentarförfattare
Scenario
Sångtextförfattare

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?