Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Regi
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk skådespelare och regissör. Född Gun Vera Birgit Irene Jönsson i Vetlanda, Småland.-Hennes föräldrar var cirkusartister och själv utbildade hon sig först till dansare vid Operans balettskola efter att ha tagit lektioner för Jenny Hasselquist. Hon ansågs då som en lovande dansös och turnerade efter krigsslutet med Casselbaletten under åtta års tid i Europa innan hon kom in vid vid Dramatens elevskola 1954 efter att ha studerat ett år vid Gösta Terserus teaterskola. Hon spelade därefter från 1957 några år vid denna scen innan hon flyttade vidare...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare och regissör. Född Gun Vera Birgit Irene Jönsson i Vetlanda, Småland.

-

Hennes föräldrar var cirkusartister och själv utbildade hon sig först till dansare vid Operans balettskola efter att ha tagit lektioner för Jenny Hasselquist. Hon ansågs då som en lovande dansös och turnerade efter krigsslutet med Casselbaletten under åtta års tid i Europa innan hon kom in vid vid Dramatens elevskola 1954 efter att ha studerat ett år vid Gösta Terserus teaterskola. Hon spelade därefter från 1957 några år vid denna scen innan hon flyttade vidare till andra uppdrag, bl.a. vid Riksteatern. På 1970-talet återkom hon till Dramaten som skådespelare och regissör och ansvarade bl.a. för en mycket uppmärksammad och uppskattad föreställning av Bernardas hus (1974).

1978 utsågs hon till chef för Norrköping-Linköpings stadsteater, vilket visade sig bli en ganska turbulent historia, där hon vållade kontrovers med sina pjäsval och 1981 valde hon att hoppa av för att i huvudsak bli frilans. 1987 började hon arbeta vid olika danska scener som Det Kongelige och Det Nye Teater i Köpenhamn, teatern i Aalborg och den danska motsvarigheten till Riksteatern. Efter några år återkom hon till Sverige och Teater Halland och startade senare en egen liten scen i Falkenberg, Teater Budoir Intim, där hon även bedrivit verksamhet som teaterpedagog. Hon har också varit en relativt flitig tv-regissör som gärna favoriserat kvinnorelaterade teman och väckte också stor uppmärksamhet med sin film Leva livet (1976) om en dödssjuk kvinnas sista tid.

Tidigt i sin skådespelarkarriär fick hon stundtals spela en del lättviktiga karaktärer men med åren har rollerna blivit mer mogna. Bäst och mest känd har hon blivit som den jordnära småbrukarhustrun Lisa Persson i de olika serieomgångarna från 1971 och framåt av Hem till byn.

1961 fick hon Riksteaterns stipendium samt 1963 Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium. Hon har varit gift med skådespelaren Lars Lind.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-16

Insatser

Musikstycken

Sångare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?