Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare, regissör och manusförfattare. Född Stig Ossian Ericson i Härnösand, Ångermanland. Död i Nacka, Stockholms län.-Han studerade vid Uppsala universitet med sikte på att bli matematiklärare. Samtidigt spelade han studentteater och var ordförande i Studentteatern samt Södermanland-Nerikes nations teaterdirektör. Sin första kontakt med filmindustrin fick han via Uppsala studentfilmstudios SF-stipendium 1948 då han fick närvara vid Ingmar Bergmans inspelning av Hamnstad (1948). Efter fil. mag.-examen 1953 verkade han som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare, regissör och manusförfattare. Född Stig Ossian Ericson i Härnösand, Ångermanland. Död i Nacka, Stockholms län.

-

Han studerade vid Uppsala universitet med sikte på att bli matematiklärare. Samtidigt spelade han studentteater och var ordförande i Studentteatern samt Södermanland-Nerikes nations teaterdirektör. Sin första kontakt med filmindustrin fick han via Uppsala studentfilmstudios SF-stipendium 1948 då han fick närvara vid Ingmar Bergmans inspelning av Hamnstad (1948).

Efter fil. mag.-examen 1953 verkade han som läroverksadjunkt i Uppsala men lämnade lärarbanan mer definitivt 1963 i samband med att han satte upp revyn Snudd på Casinoteatern tillsammans med Björn Lindroth. Han var auskultant vid Dramaten 1964-65 och arbetade därefter med teater, film och TV-regi, bl.a. var han ansvarig för den på sin tid utskällda TV-serien Mysinge motell (1968).

För senare generationer förknippas han nog mest med den gamle vise mannen i tornet i TV-tävlingen Fångarna på fortet. I viss mån är denna "roll" en förlängning av den rad av kufiska eller lätt bisarra figurer han gestaltat i film och på TV, t.ex. den originelle kommissarie Simonsson i TV-serierna Ärliga blå ögon (1977) och Sinkadus (1980). Han skrev även för scenen, t ex Gud bevare omgivningen när människan får en idé, som senare blev TV-film 1980.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?