Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Alternativnamn
Roll
Instrumentalist

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1949). Född Gunvor Margareta Pontén i Högalids församling, Stockholm. Kusin till modeskaparen Gunilla Pontén.-På gymnasiet spelade hon teater där hon ingick i den litterära föreningen Holmias teaterverksamhet tillsammans med bl.a. Elsa Prawitz. Efter utbildning 1951-1953 vid Dramatens elevskola följde en mångfald scener i Norrköping, Göteborg, Riksteatern under ett decennium och även som frilans. Hon har även spelat vid Stockholms stadsteater, Boulevardteatern i slutet av 1980-talet och har sedan även verkat som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1949). Född Gunvor Margareta Pontén i Högalids församling, Stockholm. Kusin till modeskaparen Gunilla Pontén.

-

På gymnasiet spelade hon teater där hon ingick i den litterära föreningen Holmias teaterverksamhet tillsammans med bl.a. Elsa Prawitz. Efter utbildning 1951-1953 vid Dramatens elevskola följde en mångfald scener i Norrköping, Göteborg, Riksteatern under ett decennium och även som frilans. Hon har även spelat vid Stockholms stadsteater, Boulevardteatern i slutet av 1980-talet och har sedan även verkat som lärare vid Scenskolan.

På film fick hon inledningsvis spela en del förföriska typer som kunde vara något av "ormen i paradiset" som i Ung sommar (1954), men efterhand har det tack vare hennes varma och moderliga framtoning blivit ett stort antal av rekorderliga karaktärer, sjuksköterskor, hjälpsamma granntanter och dylikt, i allmänhet i små biroller. Större roller har det blivit bl.a. i tv-serier som Bröderna Malm (1972 och 1973), som "danskdödarens" fru i flera omgångar av serien N.P. Möller - fastighetsskötare (1972, 1973, 1974, 1976 och 1980) och som stundtals mordmisstänkt kokerska i Cluedo - en mordgåta (1996). Trots att Pontén passerat 80-strecket fortsätter hon att vara aktiv som skådespelare och 2013 kunde hon exempelvis ses i såväl Orion (Elias Kababa) som Tyskungen (Per Hanefjord).

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-16

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?