Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk sångare, skådespelare (filmroller från 1949). Född Sven-Bertil Evert Gunnar Taube i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Son till Evert Taube. Syssling med Aino Taube. Far till skådespelaren Sascha Zacharias. Äktenskap med skådespelaren Inger Taube och senare med skådespelaren och regissören Ann Zacharias.-Sven-Bertil Taube utbildade sig på gitarr i bl.a. Madrid och spelade redan 1954 in sin första grammofonskiva "Swedish Folksongs and Ballads" i USA. Så småningom slog han in på skådespelarbanan och utbildade sig 1959-1962 vid Dramatens elevskola...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk sångare, skådespelare (filmroller från 1949). Född Sven-Bertil Evert Gunnar Taube i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Son till Evert Taube. Syssling med Aino Taube. Far till skådespelaren Sascha Zacharias. Äktenskap med skådespelaren Inger Taube och senare med skådespelaren och regissören Ann Zacharias.

-

Sven-Bertil Taube utbildade sig på gitarr i bl.a. Madrid och spelade redan 1954 in sin första grammofonskiva "Swedish Folksongs and Ballads" i USA. Så småningom slog han in på skådespelarbanan och utbildade sig 1959-1962 vid Dramatens elevskola och var därefter på denna scen till slutet av 1960-talet då han, trött på arbetsförhållanden och det politiska klimatet, slutade. I stället flyttade han till London för att göra internationell karriär och hann vara med i några större filmproduktioner som Smörblommekedjan / The Buttercup Chain, (Robert Ellis Miller, 1970) och Marionett i kedjor / Puppet on a Chain (Geoffrey Reeve och Don Sharp, 1971) innan luften gick ur hela den brittiska filmindustrin under den s.k. energikrisen 1973. Därefter har han spelat en hel del teater i London med några gästspel i Sverige med både teater och film, bl.a. titelrollen i Lejonet och Jungfrun (Lars-Magnus Lindgren, 1975).

Skådespelaren Sven-Bertil Taube kommer ofta i skymundan för artisten och sångaren som gjort sig bemärkt med tolkningar av Bellman, Theodorakis och fadern Evert Taube. Redan innan flytten till England gjorde han några uppmärksammade filmroller, bl.a. den i Lars Görlings Tillsammans med Gunilla måndag kväll och tisdag (1965) som han själv sätter högt. Ett tänkt fortsatt samarbete med Lars Görling blev genom dennes hastiga och förtidiga bortgång aldrig av. Taube hade också titelrollerna i ett par Torbjörn Axelman-filmer, som författare i Lejonsommar (1968) och som racerförare som dras in i en narkotikasmugglarhärva i Het snö (1968). Han hann även spela en kriminalpolis i TV-serien Håll polisen utanför (1969) baserad på Maria Lang.

På senare år har han fått något av en andra filmkarriär i Sverige och spelar nya typer av roller än de mer "sexiga" på 1960-talet. Exempel på dessa mer mörka karaktärer är predikanten Helgum i Jerusalem (Bille August, 1996) och helbrägdagöraren i Richard Hoberts Händerna (1994). Förutom en framträdande roll i Män som hatar kvinnor (Niels Arden Oplev, 2009) så har han även huvudrollen i Hoberts En enkel till Antibes (2011).

Taube erhöll Guldbaggen för bästa skådespelare för rollen i Händerna 1995. Samma år fick han Ferlinpriset för sina skivinspelningar och 2002 tilldelades han den kungliga medaljen Litteris et artibus.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-07

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2012 Bästa manliga huvudroll En enkel till Antibes
Guldbaggenominerad Stockholm 2010 Bästa manliga biroll Män som hatar kvinnor
Stockholm 1997 Bästa manliga biroll Jerusalem
Guldbagge Stockholm 1995 Bästa skådespelare Händerna

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?