Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1949-2002). Född Gun Arvidsson i Mariefred. Död i Katarina församling, Stockholm. -                                    Gun Arvidsson studerade vid Borgarskolans dramatiska linje, där Ingrid Luterkort undervisade, medan hon försörjde sig som korrekturläsare. Efter en tid vid Gösta Terserus teaterskola sökte hon till Dramatens elevskola men kom inte in. I...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1949-2002). Född Gun Arvidsson i Mariefred. Död i Katarina församling, Stockholm.

-                                   

Gun Arvidsson studerade vid Borgarskolans dramatiska linje, där Ingrid Luterkort undervisade, medan hon försörjde sig som korrekturläsare. Efter en tid vid Gösta Terserus teaterskola sökte hon till Dramatens elevskola men kom inte in. I stället blev det fortsatta studier vid Malmö stadsteaters elevskola 1949-1952, varav sista året som premiärelev. Hon blev därefter fast engagerad vid denna teater och fick stor framgång med "Fröken Julie" (1953).

Efter fortsatta teaterstudier i Frankrike gjorde hon en uppmärksammad huvudroll i filmen De röda hästarna (Ivar Johansson, 1954). Därefter kom hon till Göteborgs stadsteater 1955 och 1964 till Stockholms stadsteater. Hon ägnade sig även åt regi och undervisade vid Scenskolan.

Arvidsson var en skådespelare med stort register men relativt få film- och TV-roller. I början spelade hon en hel del gracila och vackra unga kvinnor, och det var för en sådan roll hon fick något av ett genombrott på scenen i "En doft av honung" (1959). En större TV-roll var som Signe, en kvinna med inte helt rent mjöl i påsen, i äventyrsserien Kråkguldet (1969).

För rollen i "En doft av honung" tilldelades hon Svenska Dagbladets Thaliapris 1959. Hon har även fått Folkparkernas teaterstipendium 1953 samt Teaterförbundets De Wahl-stipendium 1970.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-07

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?