Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Inspelningsledare
Roll
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk inspicient, inspelningsledare, ateljéchef och när det behövdes, skådespelare (filmroller 1942-1979). Född Gustav Roger Petersson i Matteus församling, Stockholm. Inledde sin bana som typograf i Kristinehamn, kom sedan till Stockholm, där han genomgick teaterskola. Arbetade på 1940-talet vid Karl Gerhards kostymateljé. Började 1949 som inspicient hos Sandrews, men övergick året därpå till Filmstaden i Råsunda, där han med tiden blev ateljéchef. Omkring 1970, när Filmhusets ateljé var färdigbyggd, blev han dess förste ateljéchef, en befattning han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk inspicient, inspelningsledare, ateljéchef och när det behövdes, skådespelare (filmroller 1942-1979).

Född Gustav Roger Petersson i Matteus församling, Stockholm. Inledde sin bana som typograf i Kristinehamn, kom sedan till Stockholm, där han genomgick teaterskola. Arbetade på 1940-talet vid Karl Gerhards kostymateljé. Började 1949 som inspicient hos Sandrews, men övergick året därpå till Filmstaden i Råsunda, där han med tiden blev ateljéchef. Omkring 1970, när Filmhusets ateljé var färdigbyggd, blev han dess förste ateljéchef, en befattning han innehade fram till pensioneringen. 1982 belönades han med Ingmar Bergman-plaketten för sina insatser i svensk film. Avled i Saltsjö-Boo, Nacka.

Utmärkelser

Pris Kristinehamn 1987 (Kristinehamns kommuns kulturstipendium)
Ingmar Bergman-priset Stockholm 1982

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?