Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Regiassistent

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1950-1982), regiassistent. Född Karl Axel Erik Heiknert i Värnamo, död i Engelbrekts församling, Stockholm. Efter studenten i Jönköping studerade han vid Lunds universitet men han avbröt sina studier och sökte till Dramatens elevskola men kom inte in. I stället påbörjade han 1946 studier vid Gösta Terserus teaterskola och 1947 startade han källarteatern Studio Elddonet i Stockholm. 1948 kom han för första gången till Finland när han engagerades vid Vasa Svenska Teater, där han kom att fungera som konstnärlig ledare. 1952-1954...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1950-1982), regiassistent. Född Karl Axel Erik Heiknert i Värnamo, död i Engelbrekts församling, Stockholm.

Efter studenten i Jönköping studerade han vid Lunds universitet men han avbröt sina studier och sökte till Dramatens elevskola men kom inte in. I stället påbörjade han 1946 studier vid Gösta Terserus teaterskola och 1947 startade han källarteatern Studio Elddonet i Stockholm.

1948 kom han för första gången till Finland när han engagerades vid Vasa Svenska Teater, där han kom att fungera som konstnärlig ledare. 1952-1954 var han anställd vid Arvid Englinds teaterförlag i Stockholm som vice VD och fortsatte därefter till Göteborg som chef för Folkets Husteatern. Fortsatt chefskap vid Upsala Stadsteater 1957-1961 innan han återvände till det finska teaterlivet där han växlade mellan olika scener som Svenska Teatern i Helsingfors 1962, 1963-1965 och 1968-1973 och Åbo Svenska Teater 1965-1968. Under senare delen av 1970-talet var han mestadels frilans som skådespelare och regissör vid finska scener innan han 1979 återkom till Sverige och Dramaten där han förblev till sin bortgång. Jämsides med detta spelade han regelmässigt också vid TV-teatern.

Med sitt grovhuggna ansikte och sin gravallvarliga utstrålning var han nästan predestinerad att spela mer obehagliga karaktärer, auktoritära och buffliga och det blev också en mångfald sådana. En av de mer notabla var som den trögtänkte och närmast fascistoide polisen Hult i Bo Widerbergs Mannen på taket (1976). Han var också hantlangare åt den amerikanske gangster som har planer på att ta över ett litet samhälle i Gangsterfilmen (1974), hans första stora filmroll. I andra filmer som Hempas bar (1977) och Lyftet (1978) var han mer eller mindre osympatiska fäder. Några gånger fick han dock spela mer sympatiska om än något korthuggna karaktärer som föreståndare för ungdomshemmet i Den nya människan (1979) och som tidningsredaktör i Mördare! mördare! (1980).

Han var först gift med skådespelerskan Lili Landre och senare med skådespelerskan Christina Indrenius-Zalewski.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?