Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1947) och artist. Född i Oscars församling, Stockholm.Hon är dotter till skådespelarna Marianne Nielsen och Peter Lindgren och debuterade i sjuårsåldern på scen vid stadsteatern i Helsingborg i en barnroll i pjäsen Ett puzzlespel (1945). Dessförinnan hade hon ett par år tidigare uppträtt i radioteatern i en Nalle Puh-pjäs. Senare fick hon en av barnrollerna i filmerna Kvarterets olycksfågel (1947) och Stora Hoparegränd och himmelriket (1949). När hon växte upp på 1950-talet började hon...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1947) och artist. Född i Oscars församling, Stockholm.

Hon är dotter till skådespelarna Marianne Nielsen och Peter Lindgren och debuterade i sjuårsåldern på scen vid stadsteatern i Helsingborg i en barnroll i pjäsen Ett puzzlespel (1945). Dessförinnan hade hon ett par år tidigare uppträtt i radioteatern i en Nalle Puh-pjäs. Senare fick hon en av barnrollerna i filmerna Kvarterets olycksfågel (1947) och Stora Hoparegränd och himmelriket (1949).

När hon växte upp på 1950-talet började hon spela och sjunga och uppträda på Kabaré Ulla Winbladh. Hon kom in vid Dramatens elevskola 1956 efter studier vid Gösta Terserus teaterskola och var efter examen 1959 verksam vid Dramaten några år fram till 1961. 1962-1963 drev hon tillsammans med Per Myrberg, Helena Brodin och Björn Gustafson Lilla Teatern (tidigare Nya Teatern) och senare var hon involverad i Allan Edwalls Scalateatern. Hon var knuten till TV-teatersensemblen ett par säsonger 1961-62 och 1963-64.

Efter tre decennier som frilans, där hon bl.a. turnerat med Riksteatern, återkom hon till Dramaten 1993. Har gjort sig känd som både sångerska, kabaréartist och skådespelerska och har medverkat i ett stort antal kabaréprogram för tv såsom Utsålt (1970) och 30 cm över golvet på en krog (1971). Hon var också en i den excentriska familjen Kruse i Lasse Hallströms Fredag med Familjen Kruse (1971). Därtill har hon också blivit uppmärksammad genom sitt deltagande i flera socialdemokratiska valrörelser.

Som skådespelerska i tv har hon kanske blivit mest ihågkommen som den bittra avdelningschefen i Varuhuset (1987-1989) som efter att misslyckats att få ett eget barn smugglar in ett adopterat. Hon är mor till skådespelerskan och musikalartisten Petra Nielsen.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?