Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1950-1977). Född i Matteus församling, Stockholm.-Hon är uppväxt i en arbetarefamilj i Kristineberg på Kungsholmen. Efter skolan arbetade hon bl.a. som varuhusexpedit och konditoribiträde. Hon kom med i en amatörteatercirkel, Ungdomsgårdarnas centrala teaterförening, ledd av Sigrid Engström, som varit verksam som skådespelare i Tyskland, och debuterade på scen i en revy på Gröna Lund. Hon studerade vidare vid Gösta Terserus teaterskola innan hon antogs vid Dramatens elevskola 1949 vid 17 års ålder. Då hade hon redan fått...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1950-1977). Född i Matteus församling, Stockholm.

-

Hon är uppväxt i en arbetarefamilj i Kristineberg på Kungsholmen. Efter skolan arbetade hon bl.a. som varuhusexpedit och konditoribiträde. Hon kom med i en amatörteatercirkel, Ungdomsgårdarnas centrala teaterförening, ledd av Sigrid Engström, som varit verksam som skådespelare i Tyskland, och debuterade på scen i en revy på Gröna Lund. Hon studerade vidare vid Gösta Terserus teaterskola innan hon antogs vid Dramatens elevskola 1949 vid 17 års ålder. Då hade hon redan fått sin första filmroll hos Ingmar Bergman och började även få scenroller under själva elevtiden. Efter examen 1951 var hon en kort period vid Göteborgs stadsteater 1952 och därefter åter vid Dramaten 1952-1964. Hon tillbringade en kort tid i Mexiko i början av 1960-talet innan hon återvände hem. Då hon lite senare inte fick tjänstledigt från Dramaten för ett annat engagemang sade hon upp sig och har därefter skådespelat mer sporadiskt.

Under sin mest produktiva tid på 1950-talet blev hon mycket uppmärksammad genom flera vampliknande roller, exempelvis på scen i Ingmar Bergmans uppsättning av Det lyser i kåken (1951). Det var för övrigt även Bergman som gav henne sin första filmroll i Till glädje (1950). Hon fick med denna utstrålning till en början företrädesvis roller av närmast offerkaraktär som förförerskor vilka antingen dör såsom i Starkare än lagen (1951) eller försvinner ut i marginalen som i Hon kom som en vind (1952). Senare fick hon betydande roller där detta drag var mer nedtonat eller helt frånvarande som i förföraren Malcolms lagvigda i Sommarnattens leende (1955) eller som vacker herrgårdsfröken i Gårdarna runt sjön (1957). Samtidigt väckte hon en del uppseende på 1950-talet när hon öppet ifrågasatte skådespelarnas i regel mycket låga löner. Hon har i efterhand uttryckt besvikelse över att ha fastnat i vamprollerna då de efter en tid blev tämligen ointressanta för henne.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-16

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?