Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Elsa Margareta Westergren i Kungsholms församling, Stockholm. Dotter till skådespelarna Håkan Westergren och Inga Tidblad.-Det var från början inte självklart att följa i föräldrarnas fotspår utan hon utbildade sig först till modetecknare och hade även en del mannekänguppdrag. När hon blev upptäckt av Göran Gentele och fick en roll i dennes film Leva på hoppet (1951) blev intresset att skådespela större och i valet mellan fortsatt utbildning på Beckmans konstskola och Dramatens elevskola valde hon det senare....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Elsa Margareta Westergren i Kungsholms församling, Stockholm. Dotter till skådespelarna Håkan Westergren och Inga Tidblad.

-

Det var från början inte självklart att följa i föräldrarnas fotspår utan hon utbildade sig först till modetecknare och hade även en del mannekänguppdrag. När hon blev upptäckt av Göran Gentele och fick en roll i dennes film Leva på hoppet (1951) blev intresset att skådespela större och i valet mellan fortsatt utbildning på Beckmans konstskola och Dramatens elevskola valde hon det senare.

Efter tiden vid elevskolan 1951-1954 följde först engagemang hos Sture Lagerwall på Alléteatern och hon har därefter mest varit verksam vid Vasateatern, där hon 1956 hade stor framgång i Vad vet mamma om kärlek? Däremellan har hon växlat mellan många andra av Stockholms privatteatrar som Intiman, Maxim, Södran, Folkan, China och Oscars-teatern.

Det är främst som sprudlande komedienne med filmroller som i Fröken Chic (1959) eller som Fridolfs dotter i Lille Fridolf blir morfar (1957) som hon blivit mest uppskattad och har också varit medverkande i olika underhållningsprogram typ Gäster med gester i tv. Med åren har komedirollerna blivit mer mogna och hon hade en betydande sådan som överstehustru i tv-serien Goda grannar (1987). Hon hade också en större och mer dramatisk roll som sekreteraren Monas mamma i Rederiet (1994-1995). Det väckte därför lite sensation när hon 1992 uppträdde i en helt annan och mer dramatisk roll i monologen Kvinnan på Södra Teatern. Trots att Westergren sedan länge passerat pensionsåldern har hon fortsatt att vara verksam på såväl teatern som på TV och film och under början av 2010-talet kunde hon bl. a ses i komediserien Gustafsson 3 tr.

1992 tilldelades hon det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-16

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?