Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Kläder
Kostymör

Beskrivning

Tysk-svensk kostymtecknare. Född Max Goldstein i Berlin, Tyskland. Död i Stockholm.-Magos kläder var ett begrepp i den svenska efterkrigstidens teater- och filmvärld. Han var divornas favorit med sina extravaganta scenkostymer till bl.a. Git Gay, Gaby Stenberg och Zarah Leander. I de 40 filmer som han arbetade med mellan 1950 och 1987 visade Mago upp en beundransvärd bredd som sträckte sig från såväl prålig lekfullhet till lågmäld elegans.Han föddes i ett välbärgat judiskt hem i Berlin där pappan var barnläkare. Familjen...

Visa hela beskrivningen

Beskrivning

Tysk-svensk kostymtecknare. Född Max Goldstein i Berlin, Tyskland. Död i Stockholm.

-

Magos kläder var ett begrepp i den svenska efterkrigstidens teater- och filmvärld. Han var divornas favorit med sina extravaganta scenkostymer till bl.a. Git Gay, Gaby Stenberg och Zarah Leander. I de 40 filmer som han arbetade med mellan 1950 och 1987 visade Mago upp en beundransvärd bredd som sträckte sig från såväl prålig lekfullhet till lågmäld elegans.

Han föddes i ett välbärgat judiskt hem i Berlin där pappan var barnläkare. Familjen lyckades fly från Nazityskland strax före krigsutbrottet 1939 och hamnade i Sverige. Mago började sin bana som medhjälpare i reklambranschen för en firma som bytte affischer och fotografier på Stockholms biografer. Senare blev han tecknare för olika dagstidningar och gjorde sina första scenkostymer i slutet av 1940-talet. Sammanlagt skulle det bli kostymer till 125 olika uppsättningar.

Den första film som Mago gjorde kläder till var en avfilmad på Södra Teatern i Stockholm, Södrans revy (Ragnar Frisk, 1950). Själv brukade han dock tala om Ingmar Bergmans Gycklarnas afton (1953) som sin första film. I memoarboken "Klä av, klä på", som kom ut 1988, berättar han livfullt om hur han lärde sig göra kostymer för svart-vit film i tätt samarbete med fotografen Göran Strindberg. Det blev sammanlagt 13 filmer med Bergman, men också TV och och flera teateruppsättningar, däribland Bergmans berömda "Glada änkan" i Malmö med Gaby Stenberg i titelrollen.

Bland samarbetena med Bergman minns man gärna de extravaganta och festligt ironiska kostymerna i Sommarnattens leende (1955). Vem kan glömma Gunnar Björnstrand iklädd Jarl Kulles morgonrock och nattmössa? Men Mago gjorde även kläder helt utan glamour till filmer som Såsom i en spegel (1961), Nattvardsgästerna (1963) och Persona (1966).

Den första färgfilmen var Arne Mattssons Flickan i frack (1956). Den gången fick Mago tillsammans med fotografen Sven Nykvist lista ut hur han skulle skapa kläder som gjorde sig bra i färg. Samarbetet med Mattsson blev långvarigt och Mago skapade bl.a kostymerna till två av de oerhört populära Hillman-rysarna: Mannekäng i rött (1958) och Ryttare i blått (1959).

Fler regissörer fick upp ögonen för hans kläder och under de närmaste decennierna arbetade han med bl.a. Hasse Ekman, Alf Kjellin, Jörn Donner och Vilgot Sjöman. Den sista filmen Mago gjorde kläder till blev Arne Mattssons The Girl (Storbritannien, 1987). Då hade han även hunnit med att göra Ingrid Bergmans vackra klänningar i hennes sista svenska film, Stimulantia (Gustaf Molanders episod, 1967) samt den eleganta dräkt som Marlene Dietrich bar i sin sista film, Just a Gigolo (David Hemmings, Västtyskland 1978).

Magos kostymer och kostymskisser har varit föremål för flera utställningar, bl.a. på Filmhuset 2002 och på Judiska museet 2010.

Mikaela Kindblom (2011)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?