Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

 Skådespelare (filmroller 1950-1995), regissör. Född Karl Åke Hartvig Lindström i Söderhamn, Hälsingland, avled i Stockholm. Han försökte flera gånger komma in vid Dramatens elevskola utan att lyckas och sökte sig i stället till Göteborgs stadsteaters elevskola där han kom in 1950 och blev premiärelev 1952. Därefter kom han till Wasa Teater i Finland och åter i Sverige spelade han vid Teatern i Gamla stan och Upsala stadsteater. 1960-1967 var han vid Malmö stadsteater, där han 1962 gjorde en uppmärksammad Mackie Kniven i Tolvskillingsoperan. Under...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSkådespelare (filmroller 1950-1995), regissör. Född Karl Åke Hartvig Lindström i Söderhamn, Hälsingland, avled i Stockholm.

Han försökte flera gånger komma in vid Dramatens elevskola utan att lyckas och sökte sig i stället till Göteborgs stadsteaters elevskola där han kom in 1950 och blev premiärelev 1952. Därefter kom han till Wasa Teater i Finland och åter i Sverige spelade han vid Teatern i Gamla stan och Upsala stadsteater. 1960-1967 var han vid Malmö stadsteater, där han 1962 gjorde en uppmärksammad Mackie Kniven i Tolvskillingsoperan. Under senare delen av sin karriär 1972-1991 i var han huvudsak verksam vid Stockholms stadsteater.

Han var en storväxt skådespelare med stor auktoritet i sitt framträdande som ofta brukades för att gestalta allehanda fadersfigurer och liknande auktoriteter i film och tv, sällan i stora roller förutom t.ex. huvudrollen i tv-serien Familjen Ekbladh, Håsjögränd 21, Råcksta (1971). Han var också flickvännen Sonjas far i Ulf Lundell-filmatiseringen Jack (1977) och hade en relativt stor roll som major i Hedebyborna (1982).

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?