Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1952-1983). Född i Lindome som Tage Severinson.-Tage Severin lanserades under några år under slutet av 1950-talet som Sveriges James Dean och hade en kort men intensiv period i rampljuset. Efter studier vid Dramatens elevskola, där några av hans klasskompisar var framtida storheter som Jan Malmsjö och Gunnar Hellström, och ett par mindre filmroller slog Severin som tonåring igenom i Alf Kjellins Sjutton år (1957). I den spelade han mot Ingeborg Nyberg vars manager Torsten Adenby av en slump hörde Severin...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1952-1983). Född i Lindome som Tage Severinson.

-

Tage Severin lanserades under några år under slutet av 1950-talet som Sveriges James Dean och hade en kort men intensiv period i rampljuset. Efter studier vid Dramatens elevskola, där några av hans klasskompisar var framtida storheter som Jan Malmsjö och Gunnar Hellström, och ett par mindre filmroller slog Severin som tonåring igenom i Alf Kjellins Sjutton år (1957). I den spelade han mot Ingeborg Nyberg vars manager Torsten Adenby av en slump hörde Severin sjunga Frank Sinatra-låtar under en inspelningspaus. Adenby såg genast talangen och rekryterade Severin till sitt stall och såg till att han fick uppträda i såväl Frukostklubben som Lennart Hylands succéprogram Karusellen. Nu var en ny stjärna född och den närmaste tiden därefter fylldes av folkparksturnéer, minglande på filmpremiärer och skivinspelningar. Men efter två år orkade inte Severin med det höga tempot som stor flickidol längre utan bröt med Adenby för att kunna fokusera på skådespelandet igen. Dessvärre hade han svårt att få nya roller och Severins insatser på den vita duken blev ju längre tiden gick allt mindre och allt mer sällsynta. Och även om Severin till största delen är bortglömd numera kan ingen ta ifrån honom att han en gång i tiden fick svenska tonårsflickor att rista in sina namn och telefonnummer i lacken på hans sportbil, och det är ju något som inte många kan skryta om.

Martin Ohlsson (2013)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?