Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska. Född Gunilla Elisabet Johansson i Gällstad, Västergötland. Hon växte upp på landet utanför Ulricehamn och var från början mest intresserad av musik medan teater var något som kom långt senare. Dock säger hon senare att musiken alltjämt betyder mycket för henne. Enda kontakten med skådespelande kom i skolan i form av 70-talets "progressiva" barnteater, som inte gav någon mersmak. Hon flyttade till Göteborg, genomgick vårdutbildning och började arbeta som undersköterska och mentalsköterska och hade fast tjänst vid en yrkessärskola för...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Gunilla Elisabet Johansson i Gällstad, Västergötland.

Hon växte upp på landet utanför Ulricehamn och var från början mest intresserad av musik medan teater var något som kom långt senare. Dock säger hon senare att musiken alltjämt betyder mycket för henne. Enda kontakten med skådespelande kom i skolan i form av 70-talets "progressiva" barnteater, som inte gav någon mersmak. Hon flyttade till Göteborg, genomgick vårdutbildning och började arbeta som undersköterska och mentalsköterska och hade fast tjänst vid en yrkessärskola för psykotiskt utvecklingsstörda. Hon menar att allt detta arbete framgent haft stor betydelse för hennes arbete som skådespelerska. Senare "halkade" hon, som hon säger, in på skådespelarbanan och kände då att detta var något nödvändigt. Hon gick 1988 först teaterlinjen vid Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Efter ett första misslyckat försök att komma in vid Scenskolan började hon turnera med en egen musik- och teaterföreställning samt bedrev privatstudier för Henric Holmberg. 1990 kom hon in vid Scenskolan i Göteborg. Slutproven gjorde hon 1993 på Backa teater som Solveig i Peer Gynt och i Flickan i sprit och fortsatte på denna teater i ett par år, där hon bl.a. spelade Julia i Romeo & Julia, även gjord i tv-version (1996), innan hon kom till Göteborgs stadsteater 1996-1999, där hon bl.a. var med i den uppmärksammade föreställningen av Kode (2000). Hon återkom till Backa teater med bl.a. huvudrollen i den moderniserade versionen av Pygmalion, Eliza.

På tv blev hon först uppmärksammad i en biroll i Peter Schildts serie Handbok för handlösa (1994) och senare i den kvinnliga huvudrollen som motoringenjör i serien Insider (1999). De erfarenheter som hon haft med sig från sitt tidigare yrkesliv lyser igenom inte bara här utan kanske än mer i senare roller som problemfyllt vårdbiträde i Solbacken avd. E (2003), där det finns mycket av det engagemang, den närvaro och det koncentrerade allvar som är kännetecknande för henne.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?