Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Ulla-Britt Brogren i Västerås. Död i Göteborg. -Lena Brogren studerade vid handelsskola och började arbeta på kontor i hemstaden Västerås. Samtidigt spelade hon amatörteater och kom med i Scenklubben som tidigare hade startats av bl.a. Lars Ekborg. Där medverkade hon i en föreställning av "Hennes lilla Majestät" som gästregisserades av den Västeråsfödde och tidigare klubbmedlemmen Olof Thunberg. Vid en turné med denna fanns teaterläraren Calle Flygare med i publiken vid en föreställning. Han önskade henne välkommen till...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Ulla-Britt Brogren i Västerås. Död i Göteborg.

-

Lena Brogren studerade vid handelsskola och började arbeta på kontor i hemstaden Västerås. Samtidigt spelade hon amatörteater och kom med i Scenklubben som tidigare hade startats av bl.a. Lars Ekborg. Där medverkade hon i en föreställning av "Hennes lilla Majestät" som gästregisserades av den Västeråsfödde och tidigare klubbmedlemmen Olof Thunberg. Vid en turné med denna fanns teaterläraren Calle Flygare med i publiken vid en föreställning. Han önskade henne välkommen till sin teaterskola i Stockholm där hon blev aktiv. Hon spelade även studentteater och medverkade på en av Folkparkernas teaterturnéer med pjäsen "Markens Gud". Därefter fortsatte hon vid Göteborgs stadsteaters elevskola 1952, där hon blev premiärelev 1954 och fick engagemang vid teatern 1955.

Brogren blev känd för en rad TV-roller som mer vardagliga kvinnor såsom sjuksköterskor och hennes vårdhemsarbetare i filmen Om 7 flickor (Carl-Johan Seth och Hans Dahlberg 1973). Hon gjorde också en del annorlunda och aparta kvinnoroller, däribland den nerviga grevinnan Louise i serien Hedebyborna (1978) och modern i TV-uppsättningarna av Lars Norén-pjäser som Natten är dagens mor (1984) och Kaos är granne med Gud (1984). Dessa roller utmärktes av stark intensitet och närvaro. På senare år blev hon känd genom Carin Mannheimers TV-serier Solbacken: Avd. E (2003) och Saltön (2005)

1954 erhöll hon Folkparkernas teaterstipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-07

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?