Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1969). Född Jens Erling Fischer i Bromma, Stockholm. Son till fotografen Gunnar Fischer och bror till Peter Fischer.-Med fadern och äldste brodern Peter som filmfotografer var det inte lika självklart att också Jens Fischer skulle bli filmfotograf. Sedan han varit B-fotograf åt fadern i Bergenstråhles Made in Sweden, 1969, och kameraoperatör när Gunnar arbetade med Tatis Parade, 1974, började lusten vakna, men också viljan att själv gå...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1969). Född Jens Erling Fischer i Bromma, Stockholm. Son till fotografen Gunnar Fischer och bror till Peter Fischer.

-

Med fadern och äldste brodern Peter som filmfotografer var det inte lika självklart att också Jens Fischer skulle bli filmfotograf. Sedan han varit B-fotograf åt fadern i Bergenstråhles Made in Sweden, 1969, och kameraoperatör när Gunnar arbetade med Tatis Parade, 1974, började lusten vakna, men också viljan att själv gå vidare utan starka  auktoriteter.

Det dröjde därför tio år innan det lossnade för Jens med Colin Nutleys tv-serie Annika – en kärlekshistoria (1984). Den kom att inleda ett ovanligt lyckat samarbete med totalt 14 filmer med Nutley mellan 1984 och 2014. För Jens del resulterade det bl.a. i en Guldbagge- nominering för  Änglagård, 1992, och Guldbaggar för Sista dansen, 1993, och The Queen of Sheba's Pearls, 2004.

Jens Fischer hör tveklöst till Sveriges mest prisbelönta. Redan 1985 fick han Föreningen Sveriges Filmfotografers pris, Årets filmbana för tv-dramat Haren och vråken och 1992 ytterligare en Guldbagge-nominering för Rumle Hammerichs Svart Lucia. En tredje Guldbagge blev det för Daniel Fridells Under ytan, 1997, och ett internationellt pris, Silver Camera, för Nutleys Oscarnominerade Under solen, 1998.

Till andra uppmärksammade filmer som Jens medverkat till hör Lasse Hallströms Bullerby-filmer, 1986-1987, och författaren Stieg Larssons Millennium-serie, som inleddes med Män som hatar kvinnor, 2009, i regi av Niels Arden Oplev. Fotot i Jens Fischers filmer är alltid markant medvetet med bildmässig auktoritet. Med Gunnars stilkänsla i bakhuvudet gick han sin egen väg.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Pris för bästa foto Llodz 2005 The Queen of Sheba's Pearls (Imagos pris Silvergrodan vid Camerimage 2005 i Llodz)
Guldbagge Stockholm 2005 Bästa foto The Queen of Sheba's Pearls
Festivalpris Bitola 2000 Under solen (Silver Camera)
Pris för bästa foto Madrid 1998 Under ytan (Madrid Imagen)
Toruń 1998 Under ytan (Bronsgroda; Camerimage)
Guldbagge Stockholm 1998 Bästa foto Under ytan
Stockholm 1994 Bästa foto Sista dansen
Guldbaggenominerad Stockholm 1993 Bästa foto Änglagård
Stockholm 1993 Bästa foto Svart Lucia
Filmbana Stockholm 1984 (för TV-produktionen "Haren och Vråken")

Insatser

Regi
Manus
Foto
Roll
Kameraoperatör
B-foto
Foto, andrateam
Övrig medarbetare
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?