Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1952-1991). Född Tor Edvard Carlsson i Borg, Norrköping. Avled i Nynäshamn. Han började redan som 10-åring agera offentligt och tänkte sig senare en karriär som svajmastartist. Han utbildade sig till dekoratör innan han började skådespela. Vid IOGT:s amatörverksamhet kom han i kontakt med "Tjadden" Hällström och började spela i dennes revyer. I slutet av 1940-talet kom han till Stockholm och utbildade sig vid Axel Witzanskys teaterskola 1949-50 men misslyckades däremot trots flera försök att komma in vid Dramatens elevskola....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1952-1991). Född Tor Edvard Carlsson i Borg, Norrköping. Avled i Nynäshamn.

Han började redan som 10-åring agera offentligt och tänkte sig senare en karriär som svajmastartist. Han utbildade sig till dekoratör innan han började skådespela. Vid IOGT:s amatörverksamhet kom han i kontakt med "Tjadden" Hällström och började spela i dennes revyer. I slutet av 1940-talet kom han till Stockholm och utbildade sig vid Axel Witzanskys teaterskola 1949-50 men misslyckades däremot trots flera försök att komma in vid Dramatens elevskola. Tillsammans med teaterskolekamraten Allan Edwall spelade han under det tidiga 1950-talet bl.a. avantgardeteater vid Teatern i Gamla Stan och framträdde t.ex. 1953 i huvudrollen i Woyzeck. Han kom till Folkteatern i Göteborg 1955-56 och vidare 1957 till Malmö stadsteater, där Ingmar Bergman tog vara på hans talanger och gav honom en av hans mest kända filmroller som en av våldtäktsmännen i Jungfrukällan (1960), något som inte skulle väcka odelat positiv uppmärksamhet hos den stora allmänheten.

Vid mitten av 1960-talet engagerades han vid Stockholms stadsteater 1964-1966 och han skulle komma att återvända till denna scen fler gånger. Senare spelade han vid ett flertal scener som Lars Edströms Arenabåten, Riksteatern m.m. samt tv-teaterensemblen där han säsongen 1959-60 hörde till dess första ensemble.

Isedal var en mångsidig och produktiv aktör som även uppträdde som bl.a. kabaretartist. Med sitt mörka, dystra och fårade ansikte och lite rossliga röst var han egentligen idealisk att spela bov och han fick några sådana roller men han kunde lika gärna spela vanliga jobbare och dylikt ur folkets djup såsom i den allmänt uppskattade tv-versionen av Söderkåkar (1970), som arbetare i alla omgångar av Hedebyborna (1978, 1980 och 1982) eller som luggsliten och varmhjärtad kriminalspanare i tv-serien Spanarna (1983). Han spelade också Joe Hill i tv-filmen Mannen som aldrig dog (1970). Han var också en av de aktörer som behärskade monologens konst och O'Neills enmansdrama Hughie var ett av hans paradnummer. I tv gjorde han en likaledes uppmärksammad enmansföreställning i Kapplöpningen (1960). Han var bl.a. gift med skådespelerskan Marie Hedeholm.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Röst
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?