Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1952). Född Hans Tommie Nilsson i Upplands Väsby.-Efter förberedande studier hos Gösta Terserus kom Tommy Nilson som nästan rekordung in på Dramatens elevskola 1952. Han arbetade under några år vid Dramaten från 1955 till 1959 men då han gick ut och berättade om sin homosexualitet fick han avsked från nationalscenen. I stället blev han engagerad av Karl Gerhard vid Vasateatern och spelade senare revy hos Kar de Mumma. Det blev också en hel del frilansuppdrag vid filmen och under andra halvan av 1960-talet hade han en del...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1952). Född Hans Tommie Nilsson i Upplands Väsby.

-

Efter förberedande studier hos Gösta Terserus kom Tommy Nilson som nästan rekordung in på Dramatens elevskola 1952. Han arbetade under några år vid Dramaten från 1955 till 1959 men då han gick ut och berättade om sin homosexualitet fick han avsked från nationalscenen. I stället blev han engagerad av Karl Gerhard vid Vasateatern och spelade senare revy hos Kar de Mumma. Det blev också en hel del frilansuppdrag vid filmen och under andra halvan av 1960-talet hade han en del uppdrag för TV-teatern. 1969 kom han till Malmö stadsteater där han förblev till 1981 och under en stor del av det följande decenniet var han verksam vid Upsala stadsteater. 1992 kom han åter till Dramaten som ett tecken på att tiderna förändrats och blev där till 1999 då han pensionerades.

Nilsons framtoning kan betecknas som diskret humoristisk, inte långt från den lite lätt sarkastiska stil som Karl Gerhard uppvisade. Hans film- och TV-roller var i regel mycket små men pregnanta och har fungerat som nödvändiga färgklickar i sammanhanget.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-07

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?