Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Stockholm.-Hon har ett rikt skådespelarpåbrå som dotter till skådespelarna Semmy Friedmann och Wanda Rothgardt samt mormodern som var operasångerskan Edla Hamberg-Rothgardt. Efter studier vid Göteborgs högskola i litteratur där hon även spelade studentteater utbildades hon vid Dramatens elevskola 1951-1953. Därefter blev hon vid Dramaten 1954-55 och 1964-1968 samt Göteborgs stadsteater 1956-1963, där hon blev mycket uppmärksammad för sin roll i Anne Franks dagbok 1956. Ungefär samtidigt hade hon sin första stora...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Stockholm.

-

Hon har ett rikt skådespelarpåbrå som dotter till skådespelarna Semmy Friedmann och Wanda Rothgardt samt mormodern som var operasångerskan Edla Hamberg-Rothgardt. Efter studier vid Göteborgs högskola i litteratur där hon även spelade studentteater utbildades hon vid Dramatens elevskola 1951-1953. Därefter blev hon vid Dramaten 1954-55 och 1964-1968 samt Göteborgs stadsteater 1956-1963, där hon blev mycket uppmärksammad för sin roll i Anne Franks dagbok 1956. Ungefär samtidigt hade hon sin första stora filmroll i Så tuktas kärleken (1955). Från 1968 var hon vid Stockholms stadsteater tills hon pensionerades 1991 men har därefter förblivit aktiv bl.a. vid Upsala stadsteater och olika fria teatrar.

Hon har beskrivit sig själv som en intuitivt verkande skådespelare med stor teknik i botten. Ett annat sätt att karaktärisera henne är en som spelar med stor självklarhet och precision, med hängivenhet och känsla som kommer inifrån utan att förfalla till ytligt stjärnskådespeleri. En av hennes favoritroller är som Eleonora i Påsk. I bland finns det mer av vardagston i hennes agerande vilket märks i flera av hennes filmroller, flertalet för tv, alltifrån det lovordade genombrottet i Så tuktas kärleken.

1990 erhöll hon Teaterförbundets De Wahlstipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?