Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1947). Född Fritz-Olof Thunberg i Västerås.Han blev tidigt teaterintreserad och i sin ungdom arbetade han bl.a. vid ASEA i hemstaden och bildade där tillsammans med några andra teaterintresserade amatörer som bl.a. Lars Ekborg och sedermera skalden Bo Setterlind teaterklubben Scenklubben. Verksamheten här ledde vidare till Calle Flygares teaterskola i Stockholm och i slutet av 1940-talet började han spela i folkparkerna. Därefter studerade han 1950-1952 vidare vid Dramatens elevskola. Efter examen kom han till...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1947). Född Fritz-Olof Thunberg i Västerås.

Han blev tidigt teaterintreserad och i sin ungdom arbetade han bl.a. vid ASEA i hemstaden och bildade där tillsammans med några andra teaterintresserade amatörer som bl.a. Lars Ekborg och sedermera skalden Bo Setterlind teaterklubben Scenklubben. Verksamheten här ledde vidare till Calle Flygares teaterskola i Stockholm och i slutet av 1940-talet började han spela i folkparkerna. Därefter studerade han 1950-1952 vidare vid Dramatens elevskola. Efter examen kom han till Norköping-Linköpings stadsteater där han förblev till 1956 och har efter detta i huvudsak varit frilans där han i Stockholm uppträtt på Intima teatern och Dramaten samt spelat revy på Casinoteatern.

Genom sin mångsidighet har han varit flitigt engagerad. 1953-1956 gjorde han sig bemärkt som uppläsare av skräck i radion under rubriken Mannen i svart (återupplivad i en scenföreställning på Teater Plaza 1997). Därutöver har han spelat en lång rad filmroller, sällan några stora, men väl så profilerade som en rad charmiga trivselgestalter med trygg stämma, inte sällan med viss satirisk skärpa. Detta märks väl i t.ex. mindre roller i så skilda sammanhang som organisten i Nattvardsgästerna (1963) eller expert i tv-serien Niklasons. Han har också haft större roller som herr Dardanell i Johan Bergenstråhles tolkning av folklustspelet Herr Dardanell och hans upptåg på landet (1965) och den satiriskt utformade programledaren Bubben i tv-filmen Biprodukten (1969), en lätt förklädd parodi på Lennart Hyland. För svenska barn har han även blivit känd som rösten för såväl Bamse som Agaton Sax på film, skiva och kassettband.

På senare år har han synts bl.a. som den mer allvarligt tecknade kyrkoherden i serien Tre Kronor (1994-1995) och som vårdfall på äldreboendet i Solbacken avd. E (2003). Har också regisserat en del för TV i olika genrer som drama, revy och musical. 1952 fick han folkparkernas stipendium.

 P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-16

Insatser

Roll
Röst
Speaker

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?