Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1953-1990). Född i Örgryte, Göteborg, död i Lund. Efter flickläroverket började hon vid Pickwickklubbens teaterskola. Efter att ha misslyckats med bli antagen vid Göteborgs stadsteaters elevskola var hon 1951 tillsammans med några andra i samma situation som bl.a. Birgitta Andersson och Dan Sjögren med och startade Atelierteatern och blev genast uppmärksammad som gruppens stjärna. 1952 medverkade hon vid fästningsspelen i Varberg. Vid Atelierteatern blev hon upptäckt av regissören Lars-Eric Kjellgren och efter provfilmning fick hon både...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1953-1990). Född i Örgryte, Göteborg, död i Lund.

Efter flickläroverket började hon vid Pickwickklubbens teaterskola. Efter att ha misslyckats med bli antagen vid Göteborgs stadsteaters elevskola var hon 1951 tillsammans med några andra i samma situation som bl.a. Birgitta Andersson och Dan Sjögren med och startade Atelierteatern och blev genast uppmärksammad som gruppens stjärna. 1952 medverkade hon vid fästningsspelen i Varberg. Vid Atelierteatern blev hon upptäckt av regissören Lars-Eric Kjellgren och efter provfilmning fick hon både huvudrollen i dennes Ingen mans kvinna (1953) och elevkontrakt vid Svensk Filmindustri. Hon flyttade till Stockholm och parallellt med filmandet med bemärkta roller i filmer som Den hårda leken (1956), Sången om den eldröda blomman (1956), Far till sol och vår (1957), Vi på Väddö (1958) och Laila (1958) spelade hon på scener som Vasateatern, Lilla Teatern och Alléteatern. Efter att ha gift sig med konstnären Jörgen Fogelquist och flyttat till Lund blev det glesare mellan rollerna. Det blev lite mer skådespelande på 1980-talet med bl.a. en större roll i Göteborg-tv:s storsatsning Träpatronerna (1984 och 1988).

Hon har ofta beskrivits som en blond, ljusomstrålad, sval skönhet med en finstilt och lågmäld stil och fick ofta roller som korresponderade med detta. Detta var märkbart redan i debutfilmen när hon som den rättrådiga bonddottern Imber kontrasterades mot tattaren Erland spelad av Birger Malmsten och kanske än mer tydligt i Simon Syndaren (1954) där hon spelade mot Gunnar Hellström. Det var roller som bidrog till att bygga under bilden av svenskheten i filmen vid denna tid. Hon var tidigare gift med skådespelaren Ove Tjernberg och mor till skådespelerskan Jenny Fogelquist.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1966 Kärlek 65 (roll)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?